Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, află dacă va putea fi extrădat

Council of Europe
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Lupta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a evita să fie acuzat de spionaj în Statele Unite s-ar putea apropia de sfârșit, după o lungă saga juridică în Marea Britanie, care a inclus șapte ani de autoexil într-o ambasadă străină și cinci ani de închisoare, relatează AP.

Marți ar putea fi ultima audiere în instanța din Londra a lui Assange, care încearcă să oprească extrădarea în SUA. Înalta Curte a programat două zile de dezbateri pentru a stabili dacă Assange poate cere unei curți de apel să blocheze transferul său. Dacă instanța nu va permite ca apelul să meargă mai departe, acesta ar putea fi trimis peste Atlantic, potrivit mediafax.

Soția sa spune că decizia este o chestiune de viață și de moarte pentru Assange, a cărui sănătate s-a deteriorat în timpul detenției.

„Viața lui este în pericol în fiecare zi în care rămâne în închisoare”, a declarat joi Stella Assange. „Dacă va fi extrădat, va muri”.

Julian Assange, în vârstă de 52 de ani, un expert australian în informatică, a fost pus sub acuzare în SUA pentru 18 capete de acuzare în legătură cu publicarea de către Wikileaks a sute de mii de documente clasificate în 2010. Procurorii susțin că acesta a conspirat cu analistul de informații al armatei americane Chelsea Manning pentru a intra într-un computer al Pentagonului și a publica telegrame diplomatice secrete și dosare militare privind războaiele din Irak și Afganistan.

El se confruntă cu 17 capete de acuzare pentru spionaj și o acuzație de utilizare abuzivă a computerului. Dacă va fi condamnat, avocații săi spun că ar putea primi o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare, deși autoritățile americane au declarat că orice sentință va fi probabil mult mai mică.

Assange și susținătorii săi susțin că a acționat în calitate de jurnalist pentru a expune neregulile comise de armata americană și că este protejat de libertatea presei garantată de Primul Amendament la Constituția SUA.

Printre fișierele publicate de WikiLeaks se numără înregistrări video ale unui atac cu elicopter Apache efectuat în 2007 de forțele americane în Bagdad, în urma căruia au murit 11 persoane, inclusiv doi jurnaliști Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.