Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul Monetar Internaţional AVERTIZEAZĂ și România: 'Urmează o RECESIUNE profundă'

recesiune criza

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a estimat luni că o "recesiune profundă" în 2020 pe continentul european este o "concluzie inevitabilă", având în vedere gravele consecinţe economice ale pandemiei de coronavirus, transmite AFP.

"În marile economii europene, serviciile non-esenţiale închise prin decret guvernamental reprezintă aproximativ o treime din producţie. Aceasta înseamnă că fiecare lună în care aceste sectoare rămân închise se traduce printr-o scădere de 3% a PIB-ului anual", a explicat într-o postare pe blog-ul FMI directorul pentru Europa, Poul Thomsen.

Citește și: Lidl, mutare în plină epidemie de coronavirus! Se întâmplă din 30 martie, în magazinele din România

Cu privire la zona euro, Thomsen a apreciat că relaxarea normelor fiscale şi sprijinul oferit de Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate sunt cruciale pentru un răspuns regional puternic la pandemia de coronavirus. "Hotărârea liderilor din zona euro de a face tot ceea ce este nevoie pentru a stabiliza euro nu ar trebui subestimată", a spus Poul Thomsen citat de agerpres.ro.

În postarea sa, Thomsen a dezvăluit că, în acest moment, principala preocupare a FMI cu privire la Europa este legată mai degrabă de micile state din afara Uniunii Europene. "Cu excepţia Turciei şi Rusiei, majoritatea economiilor emergente non-UE din Europa Centrală şi de Est au cerut ajutor de urgenţă via mecanismul de asistenţă financiară de urgenţă al FMI", a spus Poul Thomsen.

Citește și: Decizie fără precedent luată de Auchan în plină epidemie de coronavirus

"Mai multe ţări ar putea să urmeze în ceea ce este deja cel mai mare număr de cereri de asistenţă primit într-un anumit moment de FMI", a precizat Poul Thomsen, adăugând că Fondul a decis să îşi urgenteze procedurile şi normele interne pentru a pute a răspunde rapid la criza coronavirusului.

Vineri, directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus că economia globală este deja în recesiune iar ţările trebuie să răspundă cu cheltuieli foarte mari pentru a evita o cascadă de insolvenţe şi cazuri de incapacitate de plată pe pieţele emergente.

Citește și: Coronavirus: Companiile auto din România vor să facă ventilatoarele mecanice, dar nu avem proiect pentru ele .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.