Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie cere 1,2 miliarde de dolari pentru a ajuta 66 de milioane de femei în 65 de ţări

PixaBay
dolari bani spalare joc piramidal

Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA) a lansat marţi un apel internaţional pentru colectarea sumei de 1,2 miliarde de dolari în 2023, pentru a sprijini în materie de sănătate circa 66 de milioane de femei şi fete în 65 de ţări, în primul rând în zone de conflict precum Afganistan, Siria, Ucraina şi Yemen, informează AFP.

Această agenţie a ONU (UNFPA) este însărcinată cu probleme de sănătate sexuală şi reproductivă ale femeilor şi fetelor tinere, potrivit Agerpres.

Apelul său de fonduri reprezintă doar o mică parte din cel, record, pe care agenţiile ONU l-au lansat pe 1 decembrie pentru anul 2023: 51,5 miliarde de dolari, o creştere cu 25% într-un an, pentru a răspunde nevoilor umanitare ale circa 230 de milioane de persoane, în creştere puternică din cauza războiului în Ucraina sau a efectelor încălzirii climatice, precum riscurile de foame în Africa.

"Atunci când crizele lovesc, femeile şi tinerele sunt confruntate cu un risc mai mare de violenţe, exploatare şi abuzuri sexuale", subliniază, marţi, într-un raport asupra acţiunii umanitare a FNUAP, directoarea sa Natalia Kanem.

Ea şi-a exprimat satisfacţia că agenţia sa a adus "în 2022 un ajutor vital pentru mai mult de 30 de milioane de femei, fete şi persoane tinere, în special în materie de îngrijiri obstetrice de urgenţă, planificare familială, contracepţie şi răspuns de urgenţă la violenţele sexuale".

Însă "nevoile cresc şi inegalităţile se menţin", şi-a exprimat îngrijorarea Natalia Kanem. Din aceste motive, FNUAP "a lansat un apel de fonduri pentru 1,2 miliarde de dolari, pentru a aduce servicii vitale şi a proteja circa 66 de milioane de femei, fete şi tinere persoane din 65 de ţări".

Primele opt ţări unde nevoile umanitare ale femeilor şi tinerelor sunt cele mai pregnante sunt cele în situaţie de conflict armat sau de revolte civile: Afganistanul (289 de milioane de dolari fonduri cerute), Siria (73 de milioane de dolari), Ucraina (70 de milioane de dolari), Yemen (70 de milioane), Somalia (63 de milioane), Sudanul (62 de milioane), Republica Democrată Congo (62 de milioane) şi Etiopia (45 de milioane).

Cei mai mari donatori în 2022 pentru FNUAP sunt SUA, alte agenţii ale Naţiunilor Unite, Regatul Unit, Australia, Norvegia, Canada, Comisia Europeană şi Danemarca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.