Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul Proprietatea se va lista saptamâna viitoare la bursa de la Londra

Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea (FP) vizeaza listarea secundara pe bursa de la Londra pe 29 aprilie, sau în jurul acestei date, prin intermediul certificatelor de depozit (GDR), a anuntat  compania, potrivit Mediafax.

"The Bank of New York Mellon a fost numita de catre Fond ca banca depozitara pentru facilitațile de GDR și admiterea la tranzacționare a GDR-urilor pe bursa de la Londra este preconizata a avea loc în data de sau în jurul datei de 29 aprilie", se arata într-o actualizare privind listarea secundara transmisa de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Actionarii Fondului Proprietatea au acordat, în luna ianuarie, un nou mandat administratorului societatii, valabil pâna în luna iulie, pentru listarea pe piata britanica.

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat, în ianuarie, ca Fondul s-ar putea lista secundar pe bursa de la Londra în aprilie-mai, în functie de aprobarile ASF. Ulterior, administratorul FP a afirmat ca intrarea pe piata britanica ar putea avea loc la începutul lunii mai.

Solicitarea pentru completarea ordinii de zi a AGA cu propunerea acordarii unui nou mandat a venit din partea firmei de brokeraj Manchester Securities, prin care fondul american Elliott detine, potrivit celor mai recente raportari, 15,86% din actiunile Fondul Proprietatea. Manchester Securities este cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea. O alta companie a grupului Elliott, Beresford Energy Corp, are o participatie de 1,8%.

Administratorul Fondului a primit mandat pentru listare "prin intermediul unor detineri directe sau indirecte, cum ar fi certificate de depozit (depository receipts), titluri de interes (depositary interests) sau alte forme de proprietate indirecta".

Mandatul precedent al administratorului pentru listarea la Londra a fost aprobat în aprilie 2014, iar Fondul Proprietatea a înaintat pe parcursul anului trecut mai multe termene pentru listarea la Londra, asteptând aprobarea de catre ASF a regulamentului privind titlurile de interes.

În Marea Britanie, Fondul Proprietatea intentioneaza sa se listeze pe Specialist Fund Market, piata reglementata a bursei de la Londra pentru fonduri de investitii specializate. Specialist Fund Market este destinata investitorilor institutionali, profesionisti si bine informati.

ASF a aprobat la 5 noiembrie modificarile necesare extinderii posibilitații emiterii certificatelor de depozit pentru toți emitenții listați în România. În urma deciziei, toate societațile listate pe piața de capital din România pot sa fie admise la tranzacționare și în alte state membre ale Uniunii Europene prin intermediul certificatelor de depozit (listare indirecta).

Certificatele de depozit au la baza actiuni suport si confera deținatorului drepturi și obligații aferente acțiunilor suport, precum și dreptul de a obține, prin conversie, acțiuni suport.

Fondul Proprietatea a optat pentru o listare prin intermediul certificatelor de depozit, dupa ce ASF nu a aprobat la timp regulamentul privind titlurile de interes, instrument financiar pe care Fondul l-a preferat initial GDR-urilor pentru intrarea pe piata britanica.

Pentru a se putea lista prin titluri de interes, FP avea nevoie ca acest regulament sa intre în vigoare pâna la sfârsitul lunii martie, potrivit unor declaratii ale oficialilor companiei.

ASF a aprobat la începutul lunii aprilie proiectul de regulament care permite listarea actiunilor tranzactionate la bursa în România pe o piata dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes. Autoritatea a luat în discutie proiectul privind titlurile de interes si la sfârsitul lunii noiembrie, dar a decis sa nu îl aprobe.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip închis, înfiintata în 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat în natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti în ianuarie 2011.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.