Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fondul Român de Dezvoltare Socială pune la dispoziția a șapte organizații 20 de milioane de euro, pentru reducerea sărăciei

caleaeuropeana.ro
saracie
Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator al programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat din Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, a lansat, joi, apelul restrâns de propuneri de proiecte „Reducerea sărăciei”.
„Apelul oferă suport pentru implementarea unor măsuri de reducere a sărăciei și excluziunii sociale derulate la nivel național și/sau local, măsuri care vizează dezvoltarea rezultatelor proiectelor finanțate anterior prin Programul RO25 «Combaterea Sărăciei», finanțat din Granturile Norvegiene 2009-2014”, au anunțat reprezentanții FRDS, printr-un comunicat de presă transmis vineri.
În consecință, șapte solicitanții sunt eligibili în cadrul acestui apel: Asociația Misiunea Creștină Armata Salvării din România, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Fundația Roma Education Fund Romania, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Reprezentanța în România a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, Direcția Publică Comunitară de Asistență Socială a Municipiului Craiova și Direcția de Asistență Socială Comunitară a Municipiului Timișoara, informează mediafax.
„Apelul vizează creșterea accesului la servicii sociale și medicale de bază, la piața forței de muncă, îmbunătățirea condițiilor de locuire, sporirea accesului copiilor și tinerilor defavorizați la educația formală și non-formală, precum și alte măsuri care să sprijine eforturile de combatere a sărăciei și de reducere a excluziunii sociale a persoanelor aflate în situații de risc”, au mai menționat reprezentanții FRDS.
Suma alocată apelului este de 20 de milioane euro, provine din Granturile Norvegiene 2014-2021 (85%) și cofinanțare publică (15%). În plus, aceasta reprezintă o prevedere a memorandumului semnat de donator cu Guvernul României.
Valoarea minimă a sumei care poate fi solicitată pentru implementarea unui proiect este de 500.000 euro, iar cea maximă este de 5 milioane de euro. Termenul limită de depunere a proiectelor este 28 martie 2019.
Programul Dezvoltare locală își propune să finanțeze proiecte menite să crească gradul de utilizare a serviciilor sociale de către grupurile dezavantajate și de incluziune socială a copiilor și tinerilor aflați în situații de risc, să contribuie la combaterea abandonului școlar, la dezvoltarea unor măsuri integrate de incluziune a romilor și de combatere a discriminării, să dezvolte capacitatea administrației centrale și locale de a aplica principiile bunei guvernări, respectiv să sprijine punerea în practică a recomandărilor CEDO privind respectarea drepturilor omului în România. Programul are un buget total de 82,35 de milioane de euro, incluzând cofinanțarea de 15% acordată de Guvernul României.
FRDS a fost înființat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului României, prin intermediul căruia sunt finanțate proiecte care țintesc reducerea sărăciei, incluziunea socială și dezvoltarea locală. În cei 20 de ani de activitate, FRDS a finanțat peste 1.530 de proiecte de dezvoltare socială, în valoare totală de circa 130 de milioane de euro. Fondurile administrate de FRDS au provenit în principal de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cărora li s-au adăugat contribuția Guvernului României și cea a beneficiarilor direcți.
Începând cu anul 2013, FRDS a devenit Operator de Program pentru Programul RO10 „Copii și tineri aflați în situații de risc și inițiative locale și regionale pentru reducerea inegalităților naționale și pentru promovarea incluziunii sociale”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, iar din anul 2017 este operator de program pentru Programul „Dezvoltare locală, reducerea săraciei și cresterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.
Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 sunt fonduri nerambursabile, care sunt acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia pentru reducerea disparităților economice și sociale și pentru consolidarea cooperării celor trei state donatoare cu 15 țări beneficiare din Uniunea Europeană. Fundamentul Granturilor SEE și Norvegiene este Acordul privind Spațiul Economic European (SEE), prin care Norvegia, Islanda și Liechtenstein cooperează îndeaproape cu UE pentru a construi o Europă mai puternică și mai incluzivă. În temeiul acestui acord, Norvegia și partenerii săi din SEE / AELS fac parte din piața internă europeană. Norvegia contribuie la aceasta prin Granturile SEE și Norvegiene. 2,8 miliarde de euro vor fi disponibile în cadrul schemei de granturi pentru perioada 2014-2021 și vor fi distribuite către cele 15 țări beneficiare. Norvegia oferă aproximativ 98% din această finanțare, restul fiind acordat de Islanda și Liechtenstein.
Prin intermediul Granturilor SEE și Norvegiene, România beneficiază de la 502,5 milioane de euro pentru perioada de programare 2014 – 2021, pentru a finanța proiecte în domenii precum incluziunea socială, sănătatea publică, dezvoltarea afacerilor, consolidarea sectorului ONG, cercetarea și educația, energia regenerabilă, mediul, patrimoniul și schimburi culturale, justiție etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.