Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Formarea profesională, necesară pe o piață a muncii în schimbare!

Radu Pop
romaniatv.net
populatie oras oameni

În contextul unei piețe a muncii extrem de competitivă, participarea la diverse stagii de pregătire profesională este foarte importantă în orice domeniu. Formarea profesională oferă posibilitatea de dezvoltare personală, dar mai ales profesională, și creează premisele învățării unei meserii noi, dobândirea de noi competențe benefice în procesul de reorientare către o meserie mai ofertantă.

Doriți să avansați în carieră sau să vă schimbați meseria? Cursurile de formare profesională vă pot ajuta!

Pentru a afla care sunt meseriile/ocupațiile aferente programelor de formare profesională organizate lunar de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), vă puteți adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază aveți domiciliul sau reşedinţa sau puteți vizualiza oferta de cursuri pe site-ul www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”.

Activitatea de formare profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă se desfăşoară pe baza planului naţional de formare profesională elaborat anual de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) și se finanțează din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Stabilirea calificărilor/ocupaţiilor/competenţelor pentru care se organizează programe de formare profesională a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, la nivelul fiecărui judeţ, se realizează în urma unui proces ce include:

  • investigarea tendinţelor de dezvoltare a economiei locale pe termen scurt,
  • analiza nevoilor de formare profesională, percepţia angajatorilor cu privire la nevoile de calificare a forţei de muncă,
  • analizarea ofertelor de locuri de muncă vacante,
  • stabilirea nevoii de formare prin consultarea directă a potenţialilor beneficiari ai formării,
  • analiza unor informaţii privind iminenţa unor disponibilizări colective etc.

Prin urmare, opiniile angajatorilor în urma completării online a unui chestionar de nevoi, realizat în cadrul proiectului „eSPOR”/POCU/801/3/15/139164, sunt valoroase pentru Serviciul Public de Ocupare.

Completează CHESTIONARUL!  https://www.anofm.ro/chestionare/index.html -

Perioada limită de aplicare: 31 octombrie 2023

Angajatorii cer tot mai mult competențe transferabile, în afară de competențe corespunzătoare specifice fiecărei ocupații. Profilurile interdisciplinare, oameni cu capacitatea de a combina activități din diverse domenii sunt tot mai prețuiți de angajatori, însă resursele sunt limitate pe piața muncii. Cu toate acestea, se pune prea puțin accent pe astfel de competențe în programele de formare.

Prima etapa în procesul de stabilire a nevoii de formare profesională se realizează prin  activitatea de informare şi consiliere profesională sau de mediere, oferită gratuit persoanelor înregistrate în baza de date a agențiilor teritoriele ale ANOFM.

Această activitate poate fi oferită și de furnizori de servicii de informare și consiliere profesională acreditați de ANOFM prin structurile sale de la nivel județean. Registrul furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă acreditați îl puteți accesa pe site-ul ANOFM:  https://bit.ly/3rEWToe

Formarea profesională se realizează de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă prin:

  • centrele proprii de formare profesională,
  • centrele regionale pentru formarea profesională a adulţilor ale ANOFM  https://bit.ly/3RSocWy

Stimularea angajatorilor să își asume un rol mai activ în sprijinirea formării de competențe a angajaților este la fel de importantă. Ca urmare, schemele de ucenicie bine concepute aduc beneficii atât angajatorilor, cât și ucenicilor și consolidează legătura dintre sectorul ocupațional și cel al educației și formării.

Accesul la oferte de ucenicii este transparent deoarece angajatorii care doresc să organizeze activităţi de ucenicie au obligația să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, locurile de muncă vacante care pot fi ocupate prin încheierea de contracte de ucenicie.

Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază la cerere de o sumă în cuantum de 2.250 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, în baza unei convenții încheiate cu agenția județeană/municipală pentru ocuparea forței de muncă. Suma se acordă pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată, în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru şi sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obligă să îi asigure plata salariului şi toate condiţiile necesare formării profesionale.

Calificările dobândite prin ucenicii sunt incluse în cadrele de calificări recunoscute la nivel național, având ca punct de referință Cadrul european al calificărilor.

Detalii privind ucenicia la locul de muncă găsiți aici: https://bit.ly/3trZpi5

Material realizat în cadrul „campaniei online de promovare a instrumentelor și serviciilor oferite de SPO, clienților săi”, prin proiectul „Relația SPO cu angajatorii - eSPOR”/ POCU/801/3/15/139164, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.