Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forțele americane s-ar putea retrage din Afganistan până la sfârșitul anului

Agerpres
retragere militari americani afganistan

Preşedintele american Donald Trump ar putea accelera retragerea trupelor americane din Afganistan, în cazul în care negocieri de pace între Kabul şi talibani decurg bine, apreciază emisarul Statelor Unite pentru Afganistan Zalmay Khalilzad, optimist în acest sens, relatează AFP potrivit news.ro.

Zalmay Khalilzad a evocat într-o discuţie la telefon, luni, cu jurnalişti ”multe progrese în ultimele zile”.

Statele Unite au încheiat la 29 februarie un acord cu talibanii care prevedea lansarea imediată a unor negocieri de pace - directe - fără precedent între insurgenţi şi Guvernul afgan şi plecarea forţelor străine din ţară până la jumătatea lui mai 2021, un document neratificat de Kabul.

Armata americană şi-a început retragerea, însă negocierile de pace interafgane au rămas până în prezent literă moartă, violenţele s-au multiplicat, iar procesul de pace părea să deraieze.

Însă o serie de evenimente par că l-au repus pe şine.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a ajuns la o înţelegere cu rivalul său Abdullah Abdullah, care contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale, iar acesta din urmă, numit negociator-şef, s-a declarat regătit să înceapă ”în orice moment” negocierile.

Kabulul a accelerat, de asemenea, eliberarea unor prizonieri talibani, o condiţie prealabilă oricăror negocieri, iar un armistiţiu fără precedent a fost respectat cu ocazia Eid al-Fitr, care marchează finalul Ramadanului, urmat de oacalmie relativă.

”Mulţi oameni erau pesimişti cu privire la posibilitatea organizării unor negocieri interafgane şi cu privire la capacitatea unor progrese suficiente în problema prizonierilor”, a enumerat emisarul american.

Zalmay Khalilzad a refuzat însă să avanseze o dată a lansării procesului.

”Rămân încă multe de făcut” în privinţa schimbului de priozieri, a avertizat el.

Oficiali americani au anunţat că retragerea armatei americane (US Army) se află deja în avans faţă de calendarul prevăzut.

Presa americană scrie că Pentagonul a pregătit, între alte opţiuni, o psobilă retragere până la sfârşitul acestui an - ceea ce coincide cu alegerile prezidenţiale americane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.