Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele de securitate turce au blocat mai multe proteste pașnice ale partidului pro-kurd HDP

www.timesofisrael.com
kurzi, Irak, sărbătoare, independență

Forţele de securitate turce au blocat mai multe proteste paşnice organizate de Partidul Democrat al Popoarelor (HDP, formaţiune prokurdă) în mai multe regiuni din ţară, a anunţat luni formaţiunea politică, relatează dpa.

"Marşurile pentru democraţie" au început în provincia Hakkari (sud-est) şi în Edirne (vest) şi urmează să culmineze sâmbătă în capitala Ankara, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Primul sondaj în București după Starea de urgență. PNL și PSD sunt umăr la umăr. Joc tare la Primăria Generală (CURS)

Doi membri ai HDP - Leyla Guven şi Musa Farisogullari - şi-au pierdut mandatele parlamentare în urma condamnării lor în cadrul unor procese judiciare. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul lui Enis Berberoglu, din Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat, principala formaţiune de opoziţie).

Toţi trei au fost condamnaţi în apel la închisoare cu executare, cea mai mare pedeapsă fiind de nouă ani.

HDP a afirmat că marşurile sale au drept scop să atragă atenţia asupra acţiunilor sistematice ale guvernului împotriva partidului pro-kurd şi a opoziţiei în general.

Citește și: NEBUNIE în Vama Nădlac - Cozi KILOMETRICE, oamenii așteaptă cu ORELE să intre în țară

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi a reţinut 10 persoane după o confruntare cu parlamentari la Silivri, Istanbul, unde susţinători HDP s-au adunat înainte de a se îndrepta către Edirne, a declarat o purtătoare de cuvânt a partidului.

"Nu ar trebui să vă speriaţi de pace şi democraţie", a declarat copreşedinta HDP, Pervin Buldan. "Barierele şi baricadele pe care vreţi să le construiţi pentru a bloca acest marş nu ne vor determina niciodată să facem un pas înapoi", a mai spus ea.

Ea i-a condus pe protestatari către închisoarea din Edirne, unde fostul lider al partidului, Selahattin Demirtas, este reţinut din noiembrie 2016 pentru acuzaţii legate de terorism.

Citește și: FABULOS După ce ZECI de mascați din CINCI județe au descins la Murgeni, romii au decis să se impace la stabor

Duminică, guvernatori ai mai multor provincii din sud-estul şi vestul ţării au interzis adunările publice şi au anunţat interdicţii de intrare şi ieşire din oraşe, menţionând măsuri pentru stoparea răspândirii coronavirusului.

Pervin Buldan a calificat decizia guvernului de a bloca mişcarea de protest între oraşe drept nelegitimă şi antidemocratică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.