Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Forţele paramilitare afgane susţinute de CIA au comis crime de război în timpul operaţiunilor (HRW)

talibani

Forţele afgane susţinute de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA au comis crime de război şi alte atrocităţi în timpul operaţiunilor, potrivit unui raport al Human Rights Watch difuzat joi, informează dpa potrivit Agerpres.

Raportul de 50 de pagini, care a studiat 14 cazuri datând de la sfârşitul lui 2017 până la jumătatea lui 2019, subliniază că forţele paramilitare au ucis civili în timpul operaţiunilor pe timp de noapte, au făcut să dispară deţinuţi şi au atacat unităţi medicale care se credea că tratau insurgenţi.

"Pentru intensificarea operaţiunilor împotriva talibanilor, CIA au permis forţelor afgane abuzive să comită atrocităţi, inclusiv execuţii şi dispariţii extrajudiciare", a declarat Patricia Gossman, director-asociat pentru Asia al Human Rights Watch.

Începând din 2001, CIA a menţinut o operaţiune contrateroristă în Afganistan în paralel, dar în mod distinct, de operaţiunea militară a SUA, se spune în raport. Agenţia a continuat să recruteze, antreneze şi desfăşoare forţe paramilitare afgane pentru a contracara forţele Al-Qaida şi ale talibanilor, iar din 2014 şi ale militanţilor din Stat Islamic.

În timpul unei operaţiuni, o unitate paramilitară a ucis opt oameni care îşi vizitau familiile în timpul sărbătorii musulmane Eid, în august, în provincia Paktia din sudul Afganistanului. În timpul altei operaţiuni, forţele paramilitare au întreprins un raid asupra unei clinici din provincia Wardak, ucigând doi infirmieri, un gardian şi un angajat al laboratorului din clinică, în iulie, care ar fi tratat militanţi talibani.

Grupul pentru drepturile omului le cere guvernelor afgan şi american să pună capăt activităţilor forţelor paramilitare.

În primele nouă luni ale lui 2019, Misiunea de Asistenţă a Naţiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a documentat mai mult de 2.500 de morţi în rândul civililor şi peste 5.600 de persoane rănite.

Potrivit raportului, forţele pro-guvernamentale au fost responsabile de moartea a 1.149 de persoane şi de rănirea a circa 1.200.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.