Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Și a fost Forumul Candidaților, fără Firea și Predoiu

Forumul Candidatilo locale 2016

La Forumul Candidaților, o dezbatere organizată de Rețeaua Civică București, au ales să participe doar Nicușor Dan, Daniel Barbu și Robert Turcescu. Discursurile au fost destul de substanțiale, dezbaterea de la om la om mai degrabă anemică.

content-image

Nicușor Dan (USB) a fost cel mai greoi în vorbire, dar, dacă stăm să comparăm cu apariții mai vechi ale sale, observăm un real progres. Pozițiile sale au fost cele cunoscute, dar s-a putut vedea un efort de a nu supăra electoratul mainstream. Astel, Dan nu va urmări să limiteze opțiunile șoferilor decât după ce va oferii soluții mulțumitoare pentru transportul în comun și nu se va pronunța despre finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului decât după ce se va consulta cu cetățenii. Dovadă, pentru cine mai avea nevoie, că Dan este politician.

Cum Nicușor Dan a devenit mai prudent, Daniel Barbu (ALDE), profesor universitar care se apropie de o vârstă respectabilă, s-a trezit a fi cel mai radical de pe scenă. Barbu a combinat idei ce țin de liberalismul clasic cu idei ce țin de liberalismul mai de stânga ce caracterizează ALDE la nivel european. Ideile au fost atent țesute, ca într-un curs în care încerci să nu sperii studentul cu fraze prea abstracte. Eu, care i-am fost și student pe vremuri, am înțeles ce zicea. Dacă a reușit sau nu cu restul audienței ... îmi e greu să spun.

Robert Turcescu (PMP)  a fost candidatul cel mai prietenos și "casual". Beneficiind de experiența de om de presă a gestionat bine scena. A scos de pe masă un document pentru fiecare lucru pe care îl zicea. Ideologic, s-a poziționat cuminte pe dreapta, dar cu zero referiri la Traian Băsescu. A fost huiduit când a spus că el ar da bani pentru Catedrală, dar a gestionat bine momentul.

Dacă vi se pare că sunt cuminte în descrieri, nu este vina mea. Candidații au avut câte două minute să răspundă la fiecare întrebare, ceea ce nu încurajează dialogul. Evident, fiind politicieni, puteau să forțeze o dezbatere. Dar... de ce ar fi făcut-o? Publicul lui Nicușor Dan, cel al ALDE (reprezentat de Barbu) și cel al lui Traian Băsescu (reprezentat de Turcescu) nu se suprapun foarte tare. Cei trei nu s-au bătut între ei, ci cu marii absenți, Cătălin Predoiu și Gabriela Firea.

Cel mai pasional moment a apărut la final, când un domn de vârsta a treia, nemulțumit că între întrebările trase la sorți nu se referea nici una la corupție, s-a declarat dezamăgit de toată dezbaterea și a cerut să se vorbească despre temă. De fapt, se discutase despre transparență, dar domnul vroia probabil să audă ceva despre anticorupția punitivă de tip DNA. Dar, chiar și atunci, sala a rămas majoritar tăcută iar candidații s-au aliniat cu sala refuzând să comenteze.

Dezbaterea nu a fost una care să ducă la mari schimbări în opinia populară. Dar Rețeaua Civică  dovedit că poate organiza astfel de evenimente mai bine decât unele televiziuni, ceea ce nu este puțin.

 

Sursa foto: Epoch Times, mircea-restea.blogspot.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.