Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosila unui piton vechi de 47 de milioane de ani schimbă tot ce se știa despre acești șerpi

Mai multe schelete aparţinând unei specii de piton, cu o vechime estimată la aproximativ 47 de milioane de ani, au fost descoperite în situl fosilifer Messel din sudul Germaniei, a anunţat miercuri Senckenberg Nature Research Society, relatează agenţia DPA.

Fosilele conservate aproape în totalitate măsoară aproximativ un metru fiecare şi sunt cele mai vechi descoperiri cunoscute de acest gen, scrie agerpres.ro.

Citește și: CTP amendă usturătoare pentru jignirile aduse Bisericii Ortodoxe Române

Descoperirea, realizată de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă de la institutul din Frankfurt şi Universitatea din Sao Paulo, a condus la concluzia că pitonii şi-ar putea avea originea în Europa.

''La acel moment din Eocen, în urmă cu aproximativ 47 de milioane de ani, aceşti şerpi erau deja prezenţi în Europa. Analizele noastre arată că şi ei au evoluat aici'', a declarat Krister Smith, paleontolog din Frankfurt.

Citește și: CCR a hotărât: Legea care interzice referirea la identitatea de gen în şcoli este neconstituţională

Noua specie de piton a fost denumită Messelopython freyi după locul în care au fost descoperite rămăşiţele, dar şi după paleontologul german Eberhard Frey, cunoscut la nivel mondial pentru studiile sale precise efectuate asupra fosilelor de reptile.

Cu o lungime de până la 6 metri, pitonii se numără în prezent printre cei mai mari şerpi din lume şi se găsesc în principal în Africa, Asia de Sud şi Asia de Sud-Est şi Australia.

Citește și: Cutremur în SPP! Au fost schimbați toți șefii! Capul gărzii pretoriene a lui Klaus Iohannis, uns la conducerea unei structuri!

Rezervaţia de fosile Messel a fost inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în urmă cu 25 de ani, fiind considerată ''cel mai bogat sit din lume pentru înţelegerea mediului de viaţă din Eocen'', epocă geologică din prima parte a perioadei paleogene.

Descoperirile conservate prin presare în şisturi oleaginoase reprezintă o oglindă a lumii din urmă cu milioane de ani, în această regiune care pe atunci era tropicală.

Citește și: Mesaj sfâșietor al unui judecător, către politicieni: În timp ce voi făceaţi prima împărţire a caşcavalului, la noi încă se murea

Pe baza a câteva zeci de mii de fosile descoperite până în prezent în această zonă, cercetătorii pot reda o imagine relativ exactă a vieţuitoarelor şi climei de la acea vreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.