Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost baron PNL, condamnare mare la închisoare cu executare pentru luare de mită

bigiu

Magistraţii Tribunalului Călăraşi au decis marţi condamnarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, la cinci ani şi două luni de închisoare cu executare şi interzicerea pentru doi ani a unor drepturi într-un dosar de luare de mită, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Călăraşi, judecătorul Gabriela Tănase. 

Totodată, acestuia i s-a confiscat suma de 45.000 de lei.  Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Citește și: Ea e fiica de 40 de ani a lui Ilie Năstase: Iată cum arată

Cristinel Bîgiu a fost arestat preventiv în decembrie 2014 în urma unui flagrant organizat de procurorii DNA în faţa blocului în care locuia şi a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi conflict de interese în formă continuată şi pentru tentativă de spălare a banilor. 

Potrivit rechizitoriului DNA, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor.

Citește și: China blochează Coreea de Nord: Ultima mutare a liderilor de la Beijing

Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă, prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică, să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. 

Procurorii DNA susţin că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din instituţie urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Citește și: Statul Islamic a creat arma letală: O simplă atingere ucide

Anchetatorii au mai precizat că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei. 

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă, urmând ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Citește și: Filiera românească a Panama Papers: Cine sunt greii implicați și ce rol are DNA

Procurorii DNA mai precizează că în 4 decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia. 

"Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizează procurorii DNA. 

Cristinel Bîgiu mai este cercetat în alte două dosare penale, unul pentru spălare de bani, alături de fostul ministru de Interne, Cristian David şi un altul, pentru trafic de influenţă, alături de fostul şef al RAAPPS, Gabriel Surdu.

Citește și: Planul SECRET prin care se pregătește prima colonie pe Lună

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.