Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef SPP, dezvăluiri INCENDIARE: SRI a făcut presiuni pentru numirea lui Oprea la MAI

Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Oprea

Generalul în rezervă Dumitru Iliescu, fost şef al SPP în anii 90 şi fost consilier al lui Mircea Geoană, a declarat marţi în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 că a avut informaţii că SRI a făcut, în 2008, presiuni asura PSD pentru a-l numi pe Gabriel Oprea la conducerea Ministerului de Interne în Guvernul PSD – PDL.

”A venit o informație că Ministerul de Interne se încearcă să se treacă la PDL; conducerea PSD nu a acceptat și, după negocieri intense, a obținut conducerea ministerului. Ulterior, cei din conducerea SRI au făcut presiuni asupra unor membri PSD pentru ca la conducerea acestui minister sa fie numit Oprea și așa s-a și întâmplat”, a afirmat Iliescu, potrivit Realitatea Tv.

Elena Udrea aruncă o nouă bombă: DEZVĂLUIRI despre AVEREA celor de la conducerea serviciilor

Fostul șef al SPP a mai menționat că atunci când se intenționa propunerea lui George Maior ca director al SRI a avut o discutie cu acesta.

”Am fost apelat de domnia sa. L-am primit la mine și l-am invitat și pe Gelu Marin, adjunctul SRI”, a declarat Dumitru Iliescu, precizând că i-a făcut lui George Maior câteva recomandări.

Demantelarea CARACATIȚEI. Ce ascunde fugarul Alexander Adamescu

Prima recomandare a fost să nu lase în subordinea lui Florian Coldea structurile care ar fi trebuit să se afle în subordinea directorului SRI.

”Aflasem că domnul Coldea începuse să deruleze dincolo de limitele normale acțiuni în zona politicului; i-am recomandat lui Maior ca toate structurile care trebuiau să fie în subordindea directorului SRI să fie trecute în subordinea domniei ale când preia SRI, să nu le lase în subordinea lui Coldea, pentru că prognozam că se vor întâmpla asemenea evenimente”, a mărturisit Iliescu.

A doua recomandare, menționează Iliescu, a fost ca directorul SRI să pună la dispoziția președintelui României toate informațiile necesare ca el să-și poată exercita atribuțiile, ”așa cum este normal”, dar să nu treacă ”cu bagaje cu tot pe vaporul domnului Băsescu”. ”Din păcate, Maior a făcut exact invers”, a mai afirmat Iliescu.

”SRI s-au implicat prin crearea unui portofoliu de persoane pe care să le promovze în funcții de conducere la nivelul formațiunilor politice, prin impunerea unor lider la nivel central și local și, de aemenea, prin controlul asupra unor autorități publice. Membrii Guvernului - unii numiți la propunerea SRI; pentru cei care nu trebuiau să ajungă în Guvern se făceau imediat mape profesionale”, a mai afirmat Iliescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.