Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Culturii, avertisment: Respingerea OUG91 privind cinematografia ar fi fatală

vlad alexandrescu

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a declarat marţi că respingerea OUG 91/2016 privind cinematografia şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul cinematografiei ar fi fatală şi ar însemna amânarea reformei în acest sector cu 10 ani. 

"Ordonanţa de urgenţă a fost emisă de Guvernul Cioloş la 29 noiembrie, într-o perioadă în care avea deplină putere de a emite ordonanţe de urgenţă. Este rezultatul unui an de zile de lucru, de consultări la Ministerul Culturii pe care le-am început când am preluat mandatul de ministru şi pe care l-a continuat succesoarea mea la minister, Corina Şuteu. Această ordonanţă a fost adoptată de Guvern după consultarea foarte multor grupuri de cineaşti. Când a ajuns la Comisia de cultură de la Senat au fost convocate două întâlniri cu breasla, au fost invitate toate părţile implicate. În urma acestor discuţii, noi am hotărât ca ordonanţa să treacă prin adoptare tacită la Senat. Am depus la Comisia de cultură a Camerei mai multe amendamente. Aici a apărut surpriza în sensul în care comisia nici măcar nu m-a invitat să susţin acele amendamente, s-a votat un raport de respingere cu nişte argumente care sunt total neadevărate şi total nepertinente, au spus că ordonanţa a fost adoptată de Guvernul Cioloş atunci când nu avea dreptul, este o minciună", a explicat Alexandrescu, la Palatul Parlamentului.

BOMBĂ în Dosarul în care Tăriceanu e acuzat de minciună. Șerban Mihăilescu a spus tot


În opinia acestuia, respingerea ordonanţei ar fi fatală, pentru că nu se va mai face reforma în cinematografie cel puţin 10 ani.

Fostul președinte al clubului F.C Barcelona, ARESTAT în această dimineață


"Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică, propune două categorii noi de competiţie, una de filme de micro-buget şi o categorie de filme experimentale. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lungmetraj. Ea mai prevede trecerea Arhivei Naţionale a Cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic, care, în momentul de faţă, cunoaşte foarte mari vicisitudini. Unele dintre pelicule sunt ţinute în condiţii improprii, nu a fost acordată destulă grijă conservării lor. Ordonanţa prevede şi alte lucruri importante - trecea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze", a arătat acesta. 

Raportul de respingere al ordonanţei urmează să intre marţi la votul final al Camerei Deputaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.