Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Energiei, despre șeful diplomației SUA, Rex Tillerson: Semnal pragmatic

Răzvan Nicolescu

Fostul ministru al Energiei din cabinetul Ponta, Răzvan Nicolescu, consideră desemnarea petrolistului Rex Tillerson ca şef al Departamentului de Stat al SUA drept un semnal al politicii pragmatice pe care intenţionează s-o promoveze administraţia Trump, informează Adevărul.

Nicolescu, actualmente consilier Deloitte, atrage atenţia asupra politicii extreme de practice, orientate spre business, pe care Trump doreşte s-o promoveze. Din această perspectivă, preluarea diplomaţiei de către fostul şef al Exxon Mobile este un semnal elocvent.

Războiul politic din România aruncă leul în aer: Cel mai mic nivel din ultimele 6 luni

Răzvan Nicolescu spune că l-a cunoscut personal pe Tillerson, rememorând prima întâlnire cu fostul şef Exxon Mobile, la un Congres Mondial al Petrolului desfăşurat în Qatar: “Am rămas impresionat de pragmatismul lui. A făcut un gest care m-a impresionat, şi anume, a organizat o petrecere în cinstea celui care a servit compania 20 de ani în Qatar, nu a celui care este în funcţie acum. Ei au o anumită cultură acolo, legată de parteneriat, integritate şi seriozitate.”

Președintele României cere OFICIAL reexaminarea Legii privind eliminarea celor 102 taxe

Nicolescu a mai amintit şi că Rex Tillerson şi-a început cariera “făcând afaceri în Kazakhstan”, unul din marii producători de hidrocarburi din lume şi proprietarii actuali ai Rompetrol. În acest context, Nicolescu a apreciat că preluarea de la cazaci a pachetului majoritar la Rompetrol de către chinezi “nu e un lucru rău“ şi că autorităţile de la Bucureşti trebuie să analizeze din punct de vedere strategic ce oportunităţi oferă această perspectivă.

“Vom asista la o lume dominată de SUA, Rusia, China şi poate UE“, a subliniat Nicolescu la conferinţa Fundaţiei Universitare a Mării Negre, precizând că ar fi “de preferat să avem legături mai puternice cu China“. Nicolescu a recomandat autorităţilor române să abordeze tot pragmatic legăturile cu investitorii chinezi, ţinând cont de interesele strategice ale ţării.

„Nu am fost de acord ca chinezii să cumpere distribuţia Enel în Dobrogea, atunci când am avut discuţii, în 2014. Acolo avem o unitate NATO. Aşa nu sunt de acord nici ca chinezii să aibă operarea centrală la unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, care trebuie să rămână la Nuclearelectrica, ci doar să investească în dezvoltarea lor”, a nuanţat Nicolescu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.