Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Justiției, despre raportul Inspecției Judiciare: 'Dacă se confirmă, activitatea de la DNA nu mai are nicio legătură cu justiţia'

stiripesurse.ro
Inspectia Judiciara

Raportul Inspecţiei Judiciare la DNA a scos la iveală o statistică alarmantă: procentul achitărilor la Secţia a II-a din cadrul DNA a crescut cu 83,87% în 2016, comparativ cu 2015, informează Antena3. Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a arătat că, dacă această situaţie se confirmă, activitatea de la DNA nu mai are nicio legătură cu justiţia.

„Faptul că la ora actuală sunt discuții între CSM și Inspectie, nu înseamnă că lucrurile trebuie încremenite într-un proiect. Este nevoie de un sistem independent, este nevoie de cineva care să fie acolo cu încredere, care să nu fie supus de presiuni din afară. Cum se poate face acest lucru? Probabil cu o construcție independentă”, spune Robert Cazanciuc.

Şedinţă de URGENŢĂ în coaliţie după plecarea lui Iohannis din Parlament

Robert Cazanciuc, a afirmat că proiectul de modificare a legilor Justiţiei trebuie dezbătut în Parlament cu gândul la soluţii pe termen lung şi nu neapărat la rezolvări pe termen scurt la anumite probleme, pe care el le-a catalogat ca fiind "reale, semnalate în mod constant în ultimul timp". 

"Cred că cel mai bun lucru în această perioadă este să nu gândim în sistemul judiciar pentru a rezolva problemele de moment şi să vedem pe termen lung, ce este de făcut, de ce s-a ajuns aici, să învăţăm din lecţiile trecutului. Putem să propunem un proiect care să răspundă nu numai sistemului, dar şi populaţiei. Faptul că la ora actuală sunt dispute între CSM şi Inspecţie, că ministrul arată altă opinie, nu înseamnă că lucrurile trebuie încremenite într-un proiect. (...) Cred că discuţia din Parlament poate clarifica unde să fie numirea procurorului. Discutăm de un proiect cu foarte multe observaţii venite de la CSM şi nu ştim dacă ministrul va lua parte din ele, pe toate sau niciuna, iar în Parlament vom vedea un text pe baza căruia vom face o discuţie serioasă gândindu-ne la soluţii pe termen lung şi nu neapărat la rezolvări pe termen scurt la anumite probleme, reale, de altfel, semnalate în mod constant în ultimul timp", a declarat Cazanciuc, la Antena 3.

Cazanciuc a mai spus că lista mare de semnături împotriva modificării legilor Justiţiei este o consecinţă a lipsei de dialog între cei implicaţi în acest sistem şi că unii membrii CSM par uneori preocupaţi de propria imagine. 

"Lista mare de semnături este o consecinţă a lipsei de dialog real între cei implicaţi în acest sistem. Unii membri ai CSM, spre exemplu, par uneori preocupaţi de propria imagine - CSM-ul nu e un sindicat în care avem lideri preocupaţi de propria imagine, CSM-ul este o structură care să apere independenţa sistemului, adică drepturile fundamentale (...) ministrul trebuie să aibă dialog cu magistraţii, nu trebuie să cantonăm această discuţie doar în zona penală, pentru că să nu uităm că în momentul de faţă 90% din cauze sunt de natură civilă", a mai spus Robert Cazanciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.