Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru, apel către liderii partidelor parlamentare: 10 mai - Ziua Independenţei

10 mai

România este singura ţară din Europa care nu-şi sărbătoreşte Ziua Independenţei. Un proiect de lege pentru declararea zilei de 10 mai sărbătoare naţională a fost depus în Parlament şi urmează să intre în dezbatere în comisii. Fostul ministru al Culturii Gigel Ştirbu (PNL), preşedintele comisiei pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, le-a trimis o scrisoare deschisă liderilor partidelor parlamentare, prin care le cere să susţine proictul de lege.

Doamnei Alina Gorghiu, co-președinte al Partidului Național Liberal

Domnului Vasile Blaga, co-președinte al Partidului Național Liberal

Domnului Victor Ponta, președinte al Partidului Social Democrat

Domnului Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Partidului Liberal Reformator

Domnului Daniel Constantin, președinte al Partidului Conservator

Domnului Gabriel Oprea, președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României

Domnului Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România

Domnului Varujan Pambuccian, liderul Grupului parlamentar al minorităților naționale

Domnului Ștefan Burlacu, liderul Grupului Parlamentar Popular și Democrat

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

Doamnă, Domnilor președinți,

România democrată are astăzi propriul său drum în Europa și în lume, pe care înaintează mai repede sau mai încet, mai optimistă sau mai împovărată, dar independentă și demnă.

E greu pentru o țară care a reinstaurat democrația de 25 de ani să-și rezolve toate disputele, să-și corecteze toate erorile săvârșite de-a lungul istoriei recente, să fie în deplină armonie cu sine însăși și cu cetățenii săi. Însă către asta tindem cu toții, indiferent din ce partid facem parte și indiferent de modalitățile pe care credem de cuviință să le utilizăm în acest scop.

Un lucru însă, care depinde în aceeași măsură de noi toți, ne poate ajuta să dăm românilor siguranța că destinul României depinde numai de români. Vă adresez rugămintea de a face posibil ca pe data de 10 mai toți românii să-și sărbătorească Ziua Independenței. Putem fi cu toții de acord că Ziua Independenței se cuvine a fi celebrată în chiar ziua în care făptuitorii acesteia și-au dorit ca ea să fie sărbătorită.

În data de 10 mai 1877, conducătorul statului român, principele Carol I, a semnat proclamația ”Independența absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de către Mihail Kogălniceanu și votată de către reprezentanţii celor două Camere.

La 25 de ani de la căderea comunismului, ne putem permite să renunțăm la temerea că Ziua Națională de 1 Decembrie ar putea fi pusă cumva în umbră de recunoașterea oficială a Zilei Independenței. Dimpotrivă, la fel cum independența României a creat premisele și a generat forțele necesare pentru realizarea Marii Uniri, la fel, celebrarea Zilei Independenței potențează și pune în valoare Ziua Națională a României.

Suntem singura dintre țările europene, care au fost în situația de a-și declara independența, care nu are, în mod oficial, o zi a independenței. Depinde doar de noi să intrăm în rândul țărilor europene și cu acest fapt, dar, mai important, depinde doar de noi să redăm cetățenilor splendoarea sărbătorii Zilei Independeței României.

Marți, 24 martie, Proiectul de Lege privind declararea zilei de 10 mai Ziua Independenței României va intra în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților. Vă solicit sprijinul pentru ca acest proiect să fie aprobat marți în Comisie, să ajungă cu celeritate în plen și să fie votat de către toate forțele politice.

Consider că pentru tânăra democrație română un vot unanim dat în favoarea declarării zilei de 10 mai Ziua Independenței României ar reprezenta dovada asumării valorilor perene ale națiunii române. Acest vot istoric ar putea readuce credibilitatea Parlamentului, o instituție din ce în ce mai controversată.

În speranța că pe 10 mai 2015 românii vor sărbători pentru prima dată după lungul calvar comunist, Ziua Independenței României, vă adresez expresia considerației mele.

Cu mulțumiri,

Gigel Știrbu

Președinte

Comisia pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.