Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru al Economiei: 'OUG pe energie va avea efecte crâncene pentru populație!'

Noua OUG pe energie este neconstituțională și va crea un lanț de falimente, declară la RFI vicepreședintele USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei. El spune că documentul va avea efecte dezastruoase.

Claudiu Năsui critică OUG pe energie: ”Este un document care nu doar că nu rezolvă problema, dar mai aruncă și gaz pe foc și arată o prioritate a Guvernului nu pentru a crește producția de energie electrică și deci a scădea prețul energiei pe piață, ci doar pentru a lua și mai mulți bani dintr-un sistem. E greu de înțeles ce e în mintea unor oameni care pentru a încuraja producția, se gândesc să inventeze tot felul de taxe noi și vin cu tot felul de non-soluții, care nu sunt doar criticabile de Opoziție, ele sunt chiar și neconstituționale sau neconforme cu Dreptul UE. Ei vor crea un lanț de falimente nu doar în industria energetică, ce avea nevoie de investiții, să fie foarte atractivă, dimpotrivă, vor goni investitorii și în același timp vor crea un mare haos în economie, pentru că foarte multă industrie care se baza pe consumul de energie electrică va fi pusă pe butuci”.

Fostul ministru al Economiei explică de ce este OUG pe energie neconstituțională, în opinia sa: ”De exemplu, nu poți să obligi un operator economic să facă pierderi. Toată schema inițială a fost gândită foarte prost, în așa fel încât compensarea între prețul pieței și prețul cu care vinde un furnizor plafonat consumatorului să se facă de către stat, o schemă care explodează prețul pe piață. Acum, în loc să revină asupra acestei scheme, ei au menținut-o, doar că au plafonat prețul la care pot să compenseze furnizorul, ceea ce înseamnă că dacă dvs. sunteți un furnizor de energie electrică, practic, legea aceasta vă va obliga să faceți pierderi în portofoliul dvs.. Lucrul acesta este vădit neconstituțional, nu te poate obliga statul să faci pierderi. Și atunci ce veți face? Fie veți contesta la CCR, fie veți pune lacătul la poartă, veți închide.

Sunt potențial dezastruoase, pentru că trebuie să vedem cum vor reacționa și producătorii care sunt majoritari de stat. Va fi oricum un val de falimente și în industria energetică și în industriile non-energetice, dar care au nevoie de energie electrică și pentru IMM-uri, care atenție, o parte nu va mai fi compensată și atunci deodată se vor confrunta cu un preț care va fi până la cer. Și aici este toată tragedia, că puteam și noi să adoptăm niște măsuri care ar fi costat și bugetul de stat mai puțin și ar fi avut și efect. Și noi facem taman opusul, adică ne tăiem craca de sub picioare. Deci pentru populație va fi crâncen (...). Noi am propus un lucru care se face în multiple țări din Europa: să reduci taxarea care este pe energie și ca să te asiguri că consumatorii vulnerabili și clienții casnici nu suferă sau nu duc cea mai mare parte a poverii (...), acel sistem de vouchere și pentru companii și pentru IMM-uri, acel sistem de credit fiscal, în care statul te ajută cu jumătate din creșterea facturii de energie electrică”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.