Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru: Franța se află în fața unor decizii categorice

diaconescu

Franta se afla, dupa atentatul de la Nisa, "în fata unor decizii categorice, pe care nu le mai poate amâna", masuri impuse de "actele teroriste nediscriminatorii, evident organizate, cu sute de victime", a spus vineri, pentru Mediafax, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Intrebat care sunt vulnerabilitatile care fac posibila repetarea episoadelor teroriste, fostul sef al diplomatiei a amintit ca, dupa atacurile din Paris, de la sfârsitul lui 2015 , a fost constituita o Comisie parlamentara de investigare a cauzelor loviturilor teroriste care au destabilizat Franta.

"Au fost identificate erori în ceea ce priveste organizarea sistemului defensiv francez, propunându-se o re-evaluare profunda a activitatii serviciilor de informatii, precum si formarea unei Agentii unice anti-teroriste, dupa model american. Franta are sase servicii de informatii, cu subordonare diversa ,la ministerele Apararii, Interne sau Economiei', a spus, pentru MEDIAFAX, Diaconescu.

Însa, în acest moment, nivelul de încredere în presedintele Hollande este foarte scazut, în perspectiva alegerilor de anul viitor, "deci forta sa executiva este diminuata în încercarea de a coagula acea necesara unitate nationala în fata loviturilor teroriste", a spus fostul ministru de Externe. Diaconescu a adaugat si ca presedintele Hollande a propus amendarea Constitutiei în scopul facilitarii retragerii cetateniei franceze persoanelor condamnate pentru terorism, însa propunerea a fost respinsa.

Diaconescu a remarcat si faptul ca politica externa a Frantei, pâna acum "o zona afirmativa" a Executivului de la Paris, este repetat criticabila. Legaturile diplomatice cu Arabia Saudita si Qatar sunt "ambivalente", a afirmat el. "Se face simtita necesitatea redirectionarii politicii externe pe principiul «ISIS-first» în Siria si Irak, strategie ce ar presupune o cooperare mai directa cu Rusia, inclusiv prin ridicarea sanctiunilor impuse Moscovei", a adaugat Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a calificat atentatul de la Nisa drept un "atac terorist simplu si crud, care a lovit direct în identitatea nationala a Republicii Franceze" si care s-a produs într-o regiune cunoscuta pentru "densitatea celulelor salafiste".

Ultimul bilant al victimelor atacului de la Nisa este de 80 de morti, inclusiv copii, si peste 150 de raniti dintre care 18 sunt în stare grava, a precizat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, citat de Le Figaro online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.