Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost ministru îl contrazice pe A. Papahagi: Data Paștilor nu are 'nicio legătură cu ordinele lui Stalin! Politizarea este o eroare!'

www.amanet.ro
Iisus Înviere

Politizarea acestei dispute teologice este o eroare, transmite fostul ministru al Economiei, actualul copreședinte ALDE Varujan Vosganian, după propunerea profesorului de la Cluj Adrian Papahagi de a schimba data Paștilor ortodoxe cu cele catolice, propunere care a stârnit o dezbatere aprinsă în societatea românească.

„Eu nu sunt teolog, dar sunt armean ceea ce , din punct de vedere teologic, nu e puțin lucru. Am, de aceea, o nedumerire în legătură cu propunerea de unificare a sărbătoririi Paștelui între bisericile răsăritene și cele apusene”, a spus Varujan Vosganian, pe pagina sa de Facebook.

„Un argument bizar este cel oferit de Adrian Papahagi și care spune că românii ar fi trecut la calendarul pascal ortodox, aliniindu-se Bisericii Ortodoxe Ruse, la ordinul lui Stalin, în 1948. Asta nu e adevărat și v-o spun ca armean. Armenii din întreaga lume, indiferent de rit, sărbătoresc Paștele odată cu bisericile apusene. Fac excepția armenii din România și cei din Grecia care sărbătoresc Paștele odată cu Biserica Ortodoxă. Pentru a elimina suspiciunea credincioșilor români cu privire la creștinismul ortodox al armenilor, în anul 1925 Episcopul Husik Zohrabian a cerut Catolicosului Kevork al V-lea Surenianț permisiunea ca armenii din România să serbeze Paștele în aceeași zi cu Biserica Ortodoxă Română. Catolicosului Kevork aprobă cererea și încuviințează schimbarea, iar Episcopul Husik emite o circulară care informa epitropiile din țară că, deși Paștele la armeni cade pe 12 aprilie 1925, el se va celebra de către armenii ortodocși din România pe data de 19 aprilie 1925, împreună cu Biserica românească (conform stilului nou al calendarului). Așadar, începând cu anul 1925 armenii din România serbează Paștele împreună cu Biserica Ortodoxă Română. Aceeași derogare a fost aplicată și armenilor din Grecia, tot în anul 1925, care de atunci serbează Paștele în aceeași zi cu Biserica Ortodoxă Greacă.

Așadar, Biserica Ortodoxă Română serbează Paștele la o dată diferită de Biserica Catolică încă din perioada interbelică, ceea ce n-are nicio legătură cu ordinele lui Stalin. Politizarea acestei dispute teologice, premeditată sau nu, este o eroare”, a concluzionat copreședintele ALDE.

Păreri împărțile în cadrul Bisericii Ortodoxe Române

Pe această temă au mai emis păreri purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, Mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț sau IPS Teodosie de la Constanța.

De unde a pornit dezbaterea

Fostul ministru de externe Teodor Baconschi a afirmat într-o postare pe pagina sa de Facebook, că ortodocşii ar trebui să celebreze Paştele odată cu catolicii şi protestanţii.

“Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii - şi calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât şi prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)”, a transmis Teodor Baconschi, fost ambasador al României la Vatican.

La rândul său, profesorul de la Cluj Adrian Papahagi a scris pe Facebook: ”După Paşti, voi iniţia un amplu demers naţional, solicitând Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paştilor pe calendarul gregorian (de care oricum ţine seama Crăciunul), astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creştinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocşii finlandezi), şi alături de concetăţenii noştri catolici sau protestanţi, fie ei maghiari, saşi, români sau orice. Acest decalaj de calendar e foarte supărător şi pentru milioanele de români care locuiesc în Occident, dar nu pot beneficia de zilele libere acordate de statele de reşedinţă, pentru a sărbători Paştele alături de rudele din ţară, şi trebuie să-şi ia zile suplimentare de concediu. N-au decât să ne urmeze exemplul şi grecii, bulgarii şi ceilalţi, dacă vor comuniune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.