Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fost șef de serviciu secret de la Chișinău, acuzații explozive la adresa lui George Simion - Ar fi șantajat de serviciile rusești

F. P.
george simion

Valentin Dediu, fost director interimar al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a declarat miercuri la TVR Moldova că „George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”. Dediu, care a deținut funcția în perioada 2011-2013, l-a comparat pe șeful partidului extremist AUR cu Iurie Roșca, un politician moldovean care în anii 90 poza în lider unionist, dar care ulterior a promovat politica Rusiei.

„George Simion când venea, făcea tot posibilul să fie cunoscut că el a intrat în Republica Moldova, chiar de la vamă, era gălăgios. Au fost niște tentative de a lui de a face zarvă, participare la diferite acțiuni de protest, dar, ca atare, avea mai multe acțiuni și activități pozitive, dar nu avea decât declarații. În ultimii ani, de când a devenit parlamentar, el a devenit altfel. Noi avem al nostru politician, Iurie Roșca, cu care putem face o paralelă. Formele și metodele de acțiune sunt aceleași”, a spus Dediu.

„Serviciile speciale străine, și în primul rând Federația Rusă, selectează persoane care sunt în opoziție față de conducere și se apropie de ei. Ca să îi facă pe ei prieteni pe probleme de ideologie este imposibil, patriotism nu, atunci ei ori îi cumpără, ori caută materiale compromițătoare și le dau de știri că le au. Eu cred că George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani. Deci, atunci nu era, dar cu timpul oamenii se schimbă. Iurie Roșca a fost o anumită perioadă cel care a promovat frontul popular, ca pe urmă să devină altcumva. Rușii au nevoie de a certa Ucraina cu România, fiindcă România astăzi e cel mai apropiat aliat al Ucrainei. Pe teritoriul României astăzi este și armament și toată logistica, ei trebuie certați și au găsit prin cine”, a declarat fostul director SIS, Valentin Dediu, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”de la TVR Moldova.

Alte acuzații de la Chișinău

Și fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, spune că astăzi, George Simion în România face politica Rusiei, ceea ce este foarte periculos.

„Din ce mi-au spus mie cei de la SIS, sesizarea vine din Ucraina, acum să vedem ce informații vor da cei din Ucraina celor de la București. George Simion a fost de două ori expulzat din Republica Moldova și a avut două interdicții. Contează pentru noi ceea ce face partidul AUR în România? Ați văzut ultima declarație a lui Claudiu Târziu despre anexarea teritoriilor care astăzi se află în Ucraina, care au făcut înconjurul globului. Toată Europa discută această declarație. Această declarație nu putea să apară pe loc gol. Degeaba George Simion spune că el e împotriva Rusiei, dacă la el în partid vin oameni care susțin pe față agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Dacă George Simion a colaborat sau nu este răspunderea lui personală, dar ceea ce face AUR e mai periculos decât ceea ce a făcut cu zece ani în urmă, fiindcă astăzi George Simion în România face politica Rusiei, este foarte periculos ca într-o țară cum e România, care a avut atât de mult de suferit de pe urma Uniunii Sovietice, a Rusiei, astăzi să apară un partid cu 20% care să sprijine Rusia și să își dorească ca Rusia să fie vecină cu România, inclusiv unii din ei își doresc ca Rusia să ocupe Republica Moldova. Este un alt nivel de abordare a problemelor, alt nivel de gândire. Ei sunt victimele acestui război informațional și a prostiei naturale pe care o au ei în dotare”, precizează fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că va cere oficial omologilor săi din Ucraina şi Republica Moldova să îl informeze cu privire la motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicţie de intrare în aceste ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.