Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta disidentă sovietică Valeria Novodvorskaia a încetat din viaţă

Valeria Novodvorskaia



'Sâmbătă, Valeria Novodvorskaia a fost spitalizată într-unul dintre spitalele oraşului, dar nu am reuşit să o mai salvăm, iar aceasta a decedat', a precizat o sursă spitalicească pentru agenţia de presă rusă Interfax. Ulterior, autorităţile moscovite au confirmat moartea disidentei pe undele postului de radio Eho Moskvî.


Născută în 1950 în republica sovietică a Belarusului, ea a format un grup clandestin de studenţi, care promovau insurecţia armată în vederea răsturnării regimului comunist. Considerată 'schizofrenică, cu dezvoltarea unei personalităţi paranoice' de către autorităţile sovietice, ea a fost plasată cu forţa în mai multe rânduri în spitale psihiatrice.


Între 1987 şi 1991, ea a fost arestată în numeroase rânduri pentru organizarea a peste zece reuniuni antisovietice. În 1992, după destrămarea URSS, ea a creat partidul Uniunea Democratică din Rusia, fiind vizată după aceea de o serie de procese până în 1995, denunţate de opoziţie care fiind acţiuni motivate politic. Autoare a mai multe cărţi, Valeria Novodvorskaia a scris diferite materiale şi în mai multe jurnale de opoziţie.


'Valeria, o persoană cu o voinţă inflexibilă, convingeri ferme, o cultură enciclopedică - este foarte trist că ne-a părăsit', a declarat cu regret pentru Eho Moskvî opozantul rus Boris Nemţov, în condiţiile în care omagiile la adresa disidentei se multiplicau pe reţelele de socializare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.