Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fosta şefă AEP, între Băsescu şi Dragnea: 'Am primit un telefon de la preşedinte'

Inquam Photos / Ovidiu Micsik
ana maria patru

Ana Maria Pătru, fostă şefă a Autorităţii Electorale Permamente, face o serie de acuzaţii şi dezvăluiri în scrisoarea pe care a trimis-o comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor din 2009. Această răspunde la acuzaţiile că ar fi fost o apropiată a lui Băsescu şi afirmă că a fost arestată tocmai din cauza faptului că i-ar fi luat apărarea lui Dragnea.

Vezi şi: Scandalul alegerilor din 2009 se complică: Ana Maria Pătru arată cu degetul SRI şi SIVECO

După ce afirmă că nu s-a prezentat la audierile din comisie pentru că fiul ei este în depresie după perioada în care ea a stat în arest, Ana Pătru Pătru scriu următoarele:

"De altfel, vreau să vă mărturisesc că eu cred că reţinerea şi arestarea mea în plină campanie pentru alegerile parlamentare din 2016 nu a avut nimic de-a face cu presupusa apropiere de fostul preşedinte Traian Băsescu. Din contră, credinţa mea intimă este că reţinerea şi arestarea mea s-au dorit a fi lovituri aplicate PSD şi preşedintelui său, domnul Liviu Dragnea.

Practic, ceea ce mi s-a întâmplat la sfârşitul lui 2016 nu a fost pe motiv că sunt "băsistă", ci că sunt mai degrabă implicată în acţiunile întreprinse de PSD, deşi nu s-a întâmplat asta niciodată. În realitate, nu am fost mai apropiată de un partid sau de celălalt, iar această neutralitate a fost interpretată de către cei care m-au arestat ca o lipsă de fidelitate faţă de "cauză".

În sprijinul acestei supoziţii, vreau să aduc mai multe argumente:

1. În anumite cercuri, am povestit de-a lungul timpului că ancheta în dosarul referendumului în ceea ce-l priveşte pe preşedintele PSD, domnul Liviu Dragnea, ar fi anormală şi că o eventuală condamnare ar fi nelegală, date fiind dispoziţiile legislaţiei electorale. Nişte "oameni de bine" mi-au spus că fac o greşeală şi că ar trebui să ţin aceste opinii pentru mine. Precizez că acest lucru se întâmpla înainte de condamnarea definitivă a domnului Liviu Dragnea în acel dosar.

2. La un moment dat, am primit un telefon de la preşedintele în funcţie la acel moment, domnul Traian Băsescu, în care mi-a spus că aş putea fi arestată fix pe subiectul dosarului referendumului din 2012.

3. O altă greşeală care mi s-a reproşat a fost nemulţumirea mea (exprimată faţă de mai mulţi oameni, unii dintre ei politicieni) că, în 2012, procurorii au ridicat listele electorale permanente de la acel moment. Şi aici cred că ar trebui ca societatea să decidă dacă e firesc ca instituţiile de forţă ale statului să deţină aceste informaţii.

4. În timpul anchetei în care am fost reţinută şi arestată, în plină campanie electorală pentru parlamentare, pe masa procurorilor existau documente ale AEP care vizau vulnerabilitatea softului şi modul în care se face repartizarea mandatelor. Am fost chestionată asupra acestor lucruri. Precizez că hârtiile care mi-au fost prezentate nu aveau legătură cu cauza penală în care eram anchetată. Ele nu aveau relevanţă în speţă şi nu se regăsesc în rechizitoriul trimis către instanţă.

5. În timpul anchetei penale, aceeaşi Irina Socol, prin avocaţii săi, m-a pus să fac denunţuri împotriva unor oameni politici. Ţin să precizez că ea nevea, în diferite momente la DNA, iar eu eram adusă din Arestul Poliţiei şi îmi promitea că "o să-mi revăd mai repede copilul" dacă fac asta. Plus alte promisiuni pe care o să le prezint în faţa instanţei de judecată. Am dovezi înregistrate în acest sens cu avocatul plătit de ea.

6. Cu câteva zile înainte de reţinerea şi arestarea mea, am avut o întâlnire în SUA, la invitaţia ambasadorului României, domnul george Maior, fost director al SRI şi fost membru PSD. Cu câteva zile înainte, participasem, în calitate de preşedinte AEP şi preşedinte A-WEB (Asociaţia Oficialilor electorali la nivel mondial), la derularea scritinului prezidenţia din Statele Unite.

7. Am fost reţinută şi arestată în baza unui denunţ făcut de doamna Irina Socol, fostă şefă SIVECO, firmă despre care, aşa cum am susţinut şi mai sus, se discută în anumite cercuri că ar putea funcţiona în baza Legii 14/1992."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.