Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Foști miniștri de externe, despre atacul cu rachete: 'Situația devine cât de poate de INTERESANTĂ'

www.agerpres.ro
atac rachete SUA Siria

Senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, consideră că reacţia militară americană în Siria la utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar Al-Assad reprezintă o reasumare de către SUA, sub un preşedinte republican, a leadership-ului la nivel mondial.

"În primul rând, m-aş opri la semnificaţia reacţiei militare americane. SUA practic transmit un semnal în relaţiile internaţionale de reasumare, sub un preşedinte republican, a leadership-ului la nivel mondial. Avem de a face cu o necesară reacţie din punctul de vedere al dreptului internaţional faţă de o faptă groaznică care este condamnată de dreptul internaţional şi de rezoluţii anterioare ale Consiliului de Securitate - respectiv utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar Al-Assad. Iar reacţia americană spune, de fapt, că reacţia comunităţii internaţionale nu poate fi condusă decât de către SUA pentru a pune în aplicare legalitatea internaţională", a afirmat, vineri, Corlăţean, pentru AGERPRES.

El a adăugat că acest semnal vine şi ca un gest care oferă "o anumită satisfacţie atât pentru Turcia, cât şi pentru Israel".

Citește și: Un EXPERT în securitate națională anunță mari PROTESTE după atacul SUA: 'E o SANCȚIUNE militară'

"Este un semnal politic foarte clar. Poziţia SUA pe relaţia cu Israelul şi cu Turcia, actori importanţi a tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu şi în Siria, nu este întâmplătoare. Practic, este vizat un regim la Damasc cu relaţii foarte strânse şi cu sprijin din partea Iranului şi a altor forţe şiite care sunt active în teren. (...) Cunoaştem şi reacţia Turciei faţă de prezenţa şi influenţa iraniană şi şiită din Siria, astfel încât, iată, acest semnal vine şi ca un gest care oferă o anumită satisfacţie atât pentru Turcia, cât şi pentru Israel", a punctat Corlăţean.

Fostul ministru de Externe a precizat că "semnalul transmis de administraţia republicană faţă de prezenţa Rusiei în Siria va trebui luat în calcul foarte serios la Moscova".

"Interesele Rusiei au fost exprimate până acum foarte activ în teren în Siria fără ca fosta administraţie democrată condusă de preşedintele Obama să deranjeze foarte mult aceste interese. Lucrurile s-au schimbat şi iată că leadership-ul american sub un nou preşedinte republican spune că există nişte limite ale interesului rusesc în Siria şi va fi foarte interesant de urmărit modul în care Moscova va reacţiona", a spus Corlăţean.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citaţi de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Citește și: Bilanțul atacului SUA: Baza militară siriană a fost DISTRUSĂ de rachete! Zeci de VICTIME

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat".

De asemenea, fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat, vineri, că prin atacul cu rachete asupra unei baze siriene Statele Unite ale Americii au dorit să transmită un mesaj şi a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaţionali în domeniul securităţii se vor pronunţa pe acest subiect.

"Într-adevăr, Statele Unite, în condiţiile în care Guvernul de la Damasc a depăşit o linie roşie prin folosirea armelor chimice, arme de distrugere în masă, a dorit să transmită un mesaj. Acest mesaj dur uneori se aplică în domeniul relaţiilor internaţionale. După părerea mea, situaţia de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă şi evident că evoluţiile la nivel global vor fi rapide. Cel puţin în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaţionali în domeniul securităţii - marea lor majoritate cu interese în Orientul Mijlociu - se vor pronunţa şi vor face la rândul lor o serie de paşi într-o direcţie pe care o vom afla cât se poate de repede", a precizat Diaconescu pentru AGERPRES.

El a reliefat că, în ce priveşte Orientul Mijlociu, Federaţia Rusă şi Statele Unite au atât interese opuse, cât şi 'multe puncte de coincidenţă' în care trebuie să acţioneze împreună.

"Fiind vorba de jucători globali, cum spuneam, de state care au interese în mai multe zone, este evident, destul de dificil de făcut o predicţie. Sigur că în Orientul Mijlociu Federaţia Rusă şi Statele Unite au interese opuse, dar există şi multe puncte de coincidenţă în care cele două super-puteri, fie că doresc sau nu, trebuie să acţioneze împreună. Evident că în acest moment se va pune în discuţie, pe de o parte baza legală a acţiunilor viitoare, iar pe de altă parte, dacă există sau nu un plan al părţii americane, un plan strategic în ceea ce priveşte Orientul Mijlociu şi mai ales situaţia din Siria, neuitând faptul că ţinta majoră în lupta împotriva terorismului este Statul Islamic", a menţionat fostul ministru de externe.

Citește și: Putin desfiinţează decizia lui Trump: 'O agresiune împotriva unei naţiuni suverane'

Totodată, el a arătat că este vorba de un moment strategic, în care se pronunţă actorii care au într-adevăr un cuvânt de spus în domeniul politicii externe şi al politicii de securitate.

"Autorităţile de la Bucureşti, în funcţie de informaţiile pe care le au şi de analizele pe care în mod obligatoriu trebuie să le realizeze, pot avea o reacţie, dar este vorba de un moment strategic în care cei care într-adevăr au un cuvânt de spus în domeniul politicii externe şi politicii de securitate sunt cei care se pronunţă. Statele Unite, practic, în acest moment, beneficiază de sprijinul atât din zona lumii occidentale, cât şi în ceea priveşte Arabia Saudită, Qatar, Turcia sau chiar Israel. Cu toţii sunt în tabăra politică americană. Sigur, Bucureştiul poate decide", a apreciat Cristian Diaconescu.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citaţi de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuieşte forţele preşedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ţinte din baza "Shayrat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.