DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fostul agent guvernamental la CEDO, după retragerea observaţiilor în cazul Dragnea vs. România: 'O decizie politică'/ UPDATE

viorel mocanu

Avocatul Viorel Mocanu, fostul agent guvernamental la CEDO, reacţionează la decizia noului ministru de Externe de a retrage observaţiile transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Liviu Dragnea împotriva României, sub pretextul că ar fi fost formulate „în detrimentul intereselor României”. Mocanu, care a demisionat din funcţia de agent guvernamental în luna august, consideră că gestul lui Aurescu este unul politic, parte din campania electorală, dar şi o vendetă de familie, ministrul fiind soţul lui Catrinel Brumar, predecesoarea lui Mocanu în funcţia reprezentant al României la CEDO.

UPDATE: Contrar afirmaţiilor făcute de Viorel Mocanu, Catrinel Brumar şi Bogdan Aurescu nu sunt soţ şi soţie şi nici nu au fost. Replica integrală a MAE, la finalul articolului.

Vezi şi: Fostul consilier al lui Iohannis retrage observațiile favorabile lui Dragnea făcute de fostul agent guvernamental la CEDO

"Având în vedere că această decizie este luată de noul Ministru al Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu, fost consilier pentru politică externă al d-lui Președinte Klaus Iohannis, și la mai bine de 4 luni de zile de când eu am demisionat din funcția de Agent Guvernamental pt CEDO (06 august a.c. - 13 noiembrie a.c.), exact în cea mai importantă perioadă a procesului electoral, cea pentru turul II, este cât se poate de evident pentru toată lumea că este doar o decizie politică, parte din campania electorală!

Mai mult decât atât, trebuie reamintit faptul că primul set de observații transmise în această cauză au fost realizate în mandatul fostului Agent Guvernament Catrinel Brumar, doamnă care, de altfel, este soția domnului ministru Bogdan Aurescu și căreia i-am succedat în funcție după ce a fost revocată. În consecință, actul politic al soțului d-nei Brumar - constând în retractarea observațiilor mele - este natură a crea suspiciunea utilizării funcției de către acesta și în scopul unor vendete nejustificate de familie, pe care le dezavuez cu fermitate. Apreciez că această conduită nu onorează corpul diplomatic, din care și eu am făcut parte cu cu mândrie, ci, dimpotrivă, demonstrează o greșită înțelegere a misiunii diplomației și o deturnare de la semnificația sa normală", afirmă Viorel Mocanu, într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO.

Fostul agent guvernamental susţine că procedura, în cazul activității sale, a fost pe deplin respectată, "interesele statului român fiind apărate de cu probitate profesională, bună-credință și deplină convingere".

"De altfel, observațiile suplimentare nu au fost în opoziție cu primul set înaintat de soția d-lui Ministru, dimpotrivă, am fost singurul care a cerut în mod clar și ferm ca cererea petentului să fie respinsă. Din păcate, m-am obișnuit cu vădita incoerență a unor persoane din cadrul MAE - care dau culoare politică diplomației, prioritizând interese oculte personale, în detrimentul României!", mai afirmă Mocanu.

"În altă ordine de idei, eu îmi mențin punctul de vedere transmis pe baza analizei și evaluării documentelor primite în luna martie 2019, fiind în deplină consonanță cu situația factuală și normele juridice aplicabile speței. Totododată, observațiile suplimentare transmise Curții Europene a Drepturilor Omului în această speță au făcut obiectul analizei instituționale interne, fiind discutate, examinate și avizate spre transmitere Curții de Ministrul de Externe de la acel moment", mai precizează avocatul.

"Suplimentar, doresc doar să atrag atenția, de data aceasta și public, asupra faptulului că a existat o problemă de reprezentare atât factuală, cât și legală, în formularea observațiilor din cauza Bogdan vs România, în care deși eu am semnalat aceste aspecte, din datele pe care le dețin nu au fost luate măsuri de remediere", a mai declarat Adrian Mocanu, pentru STIRIPESURSE.RO.

UPDATE - Replica MAE:

"Cu privire la declarațiile domnului Viorel Mocanu incluse în articolul semnat de dumneavoastră, precizăm că acestea conțin informații incorecte și interpretări tendențioase.

Astfel:

1. Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe emis în data de 13 noiembrie referitor la retragerea, de către MAE, a observațiilor transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către fostul Agent guvernamental pentru CEDO, domnul Viorel Mocanu, în cauza Dragnea împotriva României, precizează în mod clar și explicit care sunt motivele acestei decizii.

2. Doamna Catrinel Brumar nu este si nu a fost niciodata soția domnului Bogdan Aurescu."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.