Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul consilier pentru securitate a lansat un atac dur la adresa lui Trump: 'Nu cred că este potrivit pentru funcția de preşedintele'

John Bolton

Fostul consilier pentru securitate naţională al Casei Albe John Bolton a făcut joi o acuzaţie gravă la adresa lui Donald Trump, afirmând că purtarea sa şi relaţiile acestuia cu liderii străini arată că nu este potrivit să fie preşedintele Statelor Unite, transmite Reuters.

”Nu cred că este potrivit pentru funcţia de preşedinte”, a afirmat Bolton într-un interviu acordat televiziunii ABC News, difuzat joi, potrivit news.ro.

Citește și: Ion Cristoiu scrie despre cum i-a stricat pandemia planurile lui Klaus Iohannis: 'Au fost gândite de el şi sistemul instituţiilor de forţă'

”Nu am putut discerne vreun principiu călăuzitor altul decât ceea ce este bun pentru realegerea lui Donald Trump”, a afirmat Bolton.

În noua sa carte, Bolton îl acuză pe Trump de o serie de fapte incorecte, inclusiv că i-ar fi solicitat sprijinul preşedintelui chinez Xi Jinping pentru a obţine un al doilea mandat în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că se consultă cu alţi colegi democraţi dacă să îl citeze pe Bolton în legătură cu acuzaţiile din cartea numită “The Room Where It Happened” (Camera în care s-a întâmplat) şi a făcut acuzaţii similare la adresa preşedintelui.

”Preşedintele Trump este în mod clar nepotrivit din punct de vedere etic şi nepregătit intelectual pentru a fi preşedintele Statelor Unite”, a spus Pelosi, adăugând: ”Asta nu pare să conteze pentru republicanii din Senatul Statelor Unite.

Citește și: LOVITURĂ DE TEATRU! Ce NU s-a spus despre Legea care TAIE pensiile speciale

Bolton a refuzat anul trecut să depună mărturie în investigaţia împotriva preşedintelui Trump din Camera Reprezentanţilor şi a avertizat cu o acţiune în justiţie dacă va fi citat.

El s-a oferit să depună mărturie în procesul ulterior din Senat pentru suspendarea lui Trump, dar camera controlată de republicani nu l-a invitat.

Democraţii s-au supărat că Bolton şi-a păstrat dezvăluirile pentru carte, în loc să participe la investigaţie.

Preşedintele republican a respins cartea ca fiind o ”colecţie de minciuni” şi l-a numit pe fostul său consilier un ”căţel bolnav” care încerca să se răzbune pentru concediere.

Marţi, Departamentul de Justiţie al SUA a înregistrat o acţiune pentru a-l împiedica pe Bolton să îşi publice cartea.

Adam Schiff, preşedintele Comisiei de Informaţii din Cameră, care a condus investigaţia pentru suspendarea lui Trump, la sfârşitul anului trecut, l-a criticat puternic pe Bolton ca fiind lipsit de patriotism pentru că nu a pus la dispoziţie informaţiile.

"Vom continua să-l tragem la răspundere pe Trump şi vom lucra pentru a expune abuzurile şi corupţia sa", a afirmat Schiff într-un comunicat.

Noile acuzaţii, a spus Schiff, sunt ”o dovadă suplimentară” că acţiunile lui Trump în Ucraina fac parte dintr-un model de abuzare a puterii şi a guvernului SUA pentru câştiguri politice personale.

Totuşi, acuzaţiile din carte sunt mult mai ample decât cele care au condus la inculparea lui Trump în vederea destituirii sacestuia.

În memoriiile sale, Bolton, care a părăsit Casa Albă în septembrie anul trecut, afirmă că Trump şi-a exprimat disponibilitatea de a opri investigaţiile penale pentru a favoriza dictatorii care îi sunt pe plac.

El a citat mai multe conversaţii în care Trump a demonstrat un comportament ”care a erodat însăşi legitimitatea preşedinţiei”.

Bolton a mai scris că Trump a declarat că invadarea Venezuelei ar fi ”cool” chiar şi în condiţiile în care guvernul american a declarat că nu favorizează utilizarea forţei pentru a-l înlătura pe preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro.

Liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, a spus că revelaţiile lui Bolton explică performanţa contradictorie a preşedintelui cu privire la problemele din China, inclusiv laudele sale iniţiale pentru reacţia Beijingului la pandemia coronavirusului şi tăcerea cu privire la presupusele abuzuri ale drepturilor omului.

”Preşedintele Trump nu poate fi de încredere să se ocupe de politica faţă de China”, a afirmat Schumer în Senat.

Potrivit lui Bolton, Trump i-a spus preşedintelui chinez Xi, în iunie 2019, să continue să construiască lagăre pentru minoritatea uigură, majoritar musulmană, şi alte grupuri musulmane, în ciuda criticilor pe care administraţia le-a făcut cu privire la detenţia în masă din Chinei.

Peter Navarro, consilierul pentru Comerţ al Casei Albe, a contestat relatarea lui Bolton despre conversaţia lui Trump cu Xi.

"Nu am auzit asta deloc", a spus Navarro joi, jurnaliştilor, la Casa Albă. „Prezentarea lui Bolton a acelui eveniment nu este cum aş descrie-o eu. Acesta este un univers alternativ".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.