Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul director de cabinet al ministrului Câmpeanu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

instanta-1
Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, a primit o pedeapsa de trei ani de închisoare si patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mita. Iuliana Corut a fost condamnata si la un an de închisoare pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Potrivit deciziei Tribunalului Bucuresti, cele doua pedepse au fost contopite, urmând ca fostul director de cabinet al Marianei Câmpeanu sa execute, daca decizia va ramâne definitiva, o pedeapsa de trei ani de închisoare. În acelasi dosar a fost condamnta si Paula Manuceanu, fost consilier la cabinetul ministrului Muncii. Ea a primit o pedeapsa de un an si sase luni de închisoare cu suspendare, pentru permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals si sustragere de înscrisuri. Cristiana Bigan, functionar public în cadrul unei autoritati nationale la data faptelor, a fost condamnata la doi ani de închisoare, pentru dare de mita si complicitate la permiterea accesului unei persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii. Judecatorii au dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani.

Fiul Cristianei Bigan, Paul Cristian Ferchedau, candidat la functia de consilier pentru afaceri europene, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru fals material în înscrisuri oficiale si complicitate la uz de fals.

Instanta a condamnat-o si pe Simona Dumitriu, sora Iulianei Corut si colega Cristianei Bigan la data faptelor, la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita. 

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putând fi atacata cu apel.

----

Fostul director de cabinet al ministrului Muncii, Iuliana Corut, Paula Manuceanu, Simona Dumitriu, Cristiana Bigan si Paul Cristian Ferchedau au fost trimisi în judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) în 17 mai 2013. 

Potrivit rechizitoriului, la 24 octombrie 2012, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a publicat pe pagina de internet proprie un anunt pentru organizarea concursului de ocupare a functiei de consilier pentru afaceri europene în cadrul Directiei Generale Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (DG AM POSDRU) - Serviciul Evaluare Program. 

Concursul era programat sa se deruleze în doua etape, proba scrisa si interviu, în zilele de 6 si 11 decembrie 2012, scrie mediafax.ro. La acest examen s-au înscris trei candidati, printre care si Paul Cristian Ferchedau. 

DNA sustine ca, pe fondul organizarii acestui concurs, ca urmare a interventiei Iulianei Corut, Paula Manuceanu ar fi facut demersuri pentru ca Ferchedau sa intre în posesia subiectelor la examenul organizat de minister. 

"Concret, în zilele de 30 noiembrie 2012 ?i 3 decembrie 2012, Manuceanu Paula a transmis posta electronica lui Bigan Cristiana, mama candidatului Ferchedau Paul Cristian, variantele de subiecte destinate sustinerii probei scrise, desi pâna la deschiderea plicului în sala de concurs, adica pâna în dimineata zilei de 6 decembrie 2012, acestea aveau caracter confidential. Dupa sustinerea probei de concurs, la 6 decembrie 2012, lucrarile au fost predate pe baza de borderou si au devenit documente oficiale aflate în pastrarea ministerului", potrivit DNA.

Anchetatorii sustin ca Ferchedau, desi a avut acces la subiecte, în lucrarea scrisa de concurs a dat o serie de raspunsuri incorecte sau incomplete. Prin urmare, dupa predarea lucrarilor, Paula Manuceanu, la initiativa Iulianei Corut ar fi sustras din dosarul de concurs, anterior corectarii, lucrarea cu raspunsurile incomplete sau incorecte si a înlocuit-o cu alta lucrare rescrisa de Ferchedau în biroul si sub supravegherea sa.

"În acest fel, la momentul corectarii, comisia s-a pronuntat prin corectarea unui înscris plasmuit si astfel au fost asigurate sansele de reusita ale lui Ferchedau-Paul Cristian", au aratat procurorii în rechizitoriu. 

La 21 decembrie 2012, Ferchedau a primit propunerea de numire în functia de consilier pentru probleme europene în cadrul Directiei Generale AM POSDRU. 

În schimbul interventiei pentru fraudarea concursului în favoarea lui Ferchedau, în 24 si 25 octombrie 2012, Iuliana Corut a pretins în nume propriu, de la mama acestuia, sume de bani, bunuri si alte foloase, a mai aratat DNA. 

De asemenea, potrivit procurorilor, la 12 decembrie 2012, Corut ar fi solicitat, prin intermediul Simonei Dumitriu, sora sa si colega de serviciu cu Cristiana Bigan, mama candidatului, sa primeasca foloasele cerute. 

Anchetatorii au mai acuzat-o pe Iuliana Corut ca, în 6 decembrie 2012, în schimbul înlocuirii lucrarii scrise a lui Paul Ferchedau, ar fi pretins de la Cristiana Bigan foloase pentru Paula Manuceanu, solicitare facuta tot prin intermediul Simonei Dumitriu.

În 11 februarie 2013, dupa începerea urmaririi penale în acest dosar, directorul de cabinet al ministrului Muncii Iulia Corut a demisionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.