Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul lider de sindicat Lech Walesa, suspectat din nou de 'declarații false' despre trecutul său

polonia

Institutul polonez al memoriei naţionale (IPN) a anunţat marţi deschiderea unei anchete penale pentru "declaraţii false" împotriva fostului lider istoric al sindicatului "Solidaritatea" Lech Walesa, acuzat de IPN de colaborare cu poliţia politică comunistă la începutul anilor 1970, relatează AFP, conform agerpres.ro

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace în 1983 şi fostul preşedinte polonez, critic virulent al conservatorilor naţionalişti aflaţi în prezent la putere, respinge aceste acuzaţii. 

IPN - instituţie de stat care anchetează crimele comise de nazişti şi de comunişti împotriva naţiunii poloneze - indică în comunicatul său că noua anchetă, deschisă la 29 iunie, este "referitoare la declaraţiile lui Lech Walesa care consideră neautentice" documente ale serviciilor secrete comuniste (SB) ce sugerau că el era colaboratorul lor. 

La începutul anului, IPN a citat mai multe documente manuscrise atribuite fostului preşedinte, între care declaraţia sa de colaborare cu SB datată 21 decembrie 1970, semnată cu numele său şi cu numele de cod "Bolek", precum şi chitanţe pentru sume de bani care i-ar fi fost remise între 5 ianuarie 1971 şi 29 iunie 1974. 

Potrivit IPN, autenticitatea lor fusese demonstrată de experţi în grafologie, care le comparaseră cu numeroase documente manuscrise ale lui Lech Walesa, aflate în arhivele oficiale. 

Ex-preşedintele polonez îşi "menţine poziţia că aceste documente sunt false şi că nu el este autorul lor", a declarat marţi Adam Dominski, şeful secretariatului său, citat de agenţia PAP. 

Potrivit lui Walesa, dosarul personal al lui "Bolek" - descoperit în februarie 2016 la domiciliul generalului Czeslaw Kiszczak, fost ministru comunist de interne - se bazează în special pe transcrieri falsificate ale unor înregistrări ale convorbirilor sale cu colegi de muncă, făcute în secret de poliţia politică comunistă. 

În 2000, un tribunal special îl declarase pe Walesa "nevinovat" de orice acuzaţie de colaborare cu poliţia politică. Potrivit legii, termenul legal pentru a contesta această decizie este de 10 ani, deci această anchetă nu poate fi redeschisă, decât cel mult dacă cel interesat o cere el însuşi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.