Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul manager al Institutului Socola, trimis în judecată de DNA. Acuzațiile procurorilor

Sigla DNA

Un fost manager al Institutului Socola a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Este acuzat că, alături de alții, a plătit lucrări neterminate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă.

Procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Șaramet Adrian Bogdan, la data faptei manager interimar și ordonator de credite al Institutului de Psihiatrie Socola Iași, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a lui Mihalache Ionuț, la data faptei responsabil cu controlul financiar preventiv în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și a lui Ignat Radu Bogdan, la data faptelor auditor în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași și președinte al unei comisii de recepție a lucrărilor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual.

A fost trimis în judecată și administratorul SC Cao Cons SRL Suceava, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, dar și firma respectivp.

Conform DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în decembrie 2020, în contextul derulării unui contract încheiat între Institutul de Psihiatrie Socola Iași și SC Cao Cons SRL Suceava ce avea ca obiect ,,Reabilitare și modernizare rețea alimentare cu apă potabilă”, Șaramet Adrian Bogdan și Mihalache Ionuț, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu prevăzute de legislația primară, ar fi aprobat achitarea sumei de 490.323 lei ce reprezenta contravaloarea totală a lucrărilor, în condițiile în care acestea nu erau finalizate, iar garanția de bună execuție nu fusese constituită de către executant.

Într-o manieră asemănătoare ar fi procedat și membrii comisiei de recepție a lucrărilor (formată din Ignat Radu Bogdan, Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel) care ar fi atestat în mod nelegal executarea în totalitate a lucrărilor în condițiile în acestea nu erau finalizate.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Ministerul Sănătății a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 490.323 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații Atanasiu Alin Adrian și Zaharia Raul Gabriel, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual. În prezența apărătorilor aleși, cei doi au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, 2 ani, 2 luni și 20 zile de închisoare și interzicerea unor drepturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.