Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru al economiei din Rusia se declară nevinovat într-un dosar de corupţie

Aleksei Uliukaev

Fostul ministru al economiei, Aleksei Uliukaev, cel mai înalt responsabil rus arestat pentru corupţie de la venirea lui Vladimir Putin la putere, şi-a susţinut nevinovăţia la sosirea sa marţi la un tribunal din Moscova, unde urmează să aibă loc procesul său, relatează AFP, potrivit agerpres.

El este suspectat că ar fi primit mită două milioane de dolari de la compania petrolieră Rosneft într-un dosar ce a provocat o undă de şoc în mediile liberale.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic într-o staţiune foarte apreciată de turiştii români - FOTO

La coborârea dintr-o maşină a poliţiei, Uliukaev - foarte slăbit - a fost întrebat dacă recunoaşte faptele ce îi sunt imputate. "Ce credeţi? Bineînţeles că nu", a răspuns el.

Prima audiere preliminară, care se desfăşoară marţi cu uşile închise, urmează să stabilească data de începere a dezbaterii cu privire la fondul cauzei, statutul acuzatului plasat în prezent în arest la domiciliu şi lista martorilor convocaţi.

Ministru al economiei începând din 2013, Uliukaev a fost arestat în noiembrie 2016. El a fost apoi adus în faţa unui judecător care l-a pus în mod oficial sub acuzare pentru "extorcare de mită" şi plasare în arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, ministrul ar fi primit mită pentru o evaluare "pozitivă" care a permis companiei petroliere cu capital majoritar de stat Rosneft să achiziţioneze cu aproximativ cinci miliarde de dolari, în octombrie 2016, 50% din acţiunile Başnefti din Republica Başkiria, componentă a Federaţiei Ruse.

La scurt timp după decizia instanţei, preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis prin decret.

Citeşte şi: Operaţiune masivă antifraudă. Zeci de chinezi au fost EXPULZAŢI din paradisul în care se ascundeau

Susţinându-şi nevinovăţia, fostul ministru a asigurat apoi, prin intermediul avocatului său, că această arestare a fost o "provocare". Cu toate acestea, el riscă până la 15 ani de închisoare.

Căderea lui Aleksei Uliukaev, 61 de ani, a luat prin surprindere şi a provocat bulversare în rândul aripei liberale a puterii ruse, de care el era apropiat. Aceasta a fost prima arestare a unui ministru în funcţie după dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Susţinător al reformelor de liberalizare a economiei ruse, Aleksei Uliukaev, s-a opus în mod public iniţial vânzării a jumătate din capitalul Başneft - al şaselea producător din ţară - companiei petroliere Rosneft, condusă de Igor Secin, un apropiat al lui Vladimir Putin provenind din serviciile secrete ca şi acesta şi considerat "eminenţa cenuşie" de la Kremlin.

Această operaţiune a condus la cel mai mare transfer de active efectuate în 2016 de către statul rus, care spera să alimenteze bugetul afectat de prăbuşirea preţului la petrol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.