Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul pilot de Formula 1 Stirling Moss, 'campionul fără coroană', a decedat la vârsta de 90 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Fostul pilot de Formula 1 Stirling Moss, "campionul fără coroană", a decedat la vârsta de 90 de ani, după o îndelungată suferinţă, informează BBC.

Moss s-a retras din viaţa publică în 2018, din cauza unor probleme de sănătate. El a suferit o infecţie pulmonară în decembrie 2016, în timpul unei vacanţe petrecute în Singapore, conform News.ro.

"A murit aşa cum a trăit, arătând minunat. A închis ochii lui frumoşi şi asta a fost tot", a declarat soţia lui Sir Stirling Moss, pentru Daily Mail.

El a pilotat în Formula 1 la echipe ca Mercedes-Benz, Maserati, Vanwall, Cooper, Lotus şi HWM, între 1951 şi 1961, perioadă în care a luat startul în 66 de mari premii şi a câştigat 16 grand prix-uri, cele mai multe dintre piloţii care nu au reuşit să obţină titlul mondial.

Moss a fost de patru ori vicecampion mondial. În 1958, a dat dovadă de fair-play, deşi ar fi putut beneficia de descalificarea principalului său rival la trofeu. Moss, atunci la Vanwall, ocupa locul 2 în clasamentul general, înaintea etapei din Portugalia, şi lupta pentru titlu cu compatriotul său Mike Hawthorn, locul 1, cu 30 de puncte.

Într-o cursă desfăşurată pe o pistă umedă, Mike Hawthorn, a ieşit în afara circuitului şi când a revenit pe traseu a condus în sens invers sensului de concurs, pe o coborâre care l-a ajutat să repornească maşina.

Moss s-a impus în acel grand prix, în timp ce rivalul său a trecut linia de sosire al doilea. Comisarii au vrut să-l descalifice pe Hawthorn pentru că a reluat cursa în mod neregulamentar, însă Moss i-a luat apărarea adversarului său, care nu a mai fost penalizat. După alte două etape, pilotul Ferrari a cucerit titlul de campion mondial cu un punct avans şi cu o victorie tot sezonul, faţă de cele patru ale lui Moss.

Sirling Moss a concurat şi în afara Formulei 1, în alte serii automobilistice, obţinând 212 succes în carieră. În 1955, el a câştigat cursa de raliuri Mille Miglia, o competiţie de 1.000 de mile în Italia.

Moss a fost nevoit să se retragă în 1962, după un accident suferit la Goodwood, în urma căruia a stat în comă o lună şi a fost paralizat şase luni. El a continuat să concureze în curse de maşini de epocă până la vârsta de 81 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.