Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul președinte al Iranului cere două miliarde de dolari de la SUA: I-a scris lui Barack Obama

Fostul preşedinte iranian ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad i-a scris o scrisoare deschisă preşedintelui american Barack Obama pentru a-i cere restituirea a două miliarde de dolari (1,8 miliarde de euro) din bunurile iraniene confiscate în aprilie de către justiţia americană, relatează luni AFP.

'Vă sfătuiesc (...) să nu permiteţi ca această pată ruşinoasă şi acest punct negru să fie asimilate cu numele dumneavoastră (...) şi să întărească neîncrederea între cele două ţări", a scris Ahmadinejad, care ar putea să candideze la alegerile prezidenţiale din mai 2017.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Zeci de răniți la un concert al lui Snoop Dogg și Wiz Khalifa

Curtea Supremă americană a decis pe 20 aprilie confiscarea a aproximativ două miliarde de dolari din fonduri iraniene în prezent îngheţate la New York şi care corespund obligaţiilor în care a investit Banca centrală a Iranului.

Această sumă este cerută de o mie de victime şi familii ale victimelor atentatelor finanţate sau susţinute de Teheran, potrivit justiţiei americane.

Citește și: S-a aflat cel mai mare SECRET al Bisericii: Ce pasaje a scos din Biblie

Printre aceştia se află apropiaţii a 241 de soldaţi americani ucişi la 23 octombrie 1983 în două atentate sinucigaşe care au lovit contingentele american şi francez ale Forţei multinaţionale de securitate la Beirut.

Iranul a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), principalul organ judiciar al ONU cu sediul la Haga, pentru a reclama confiscarea acestei sume, informează agerpres.ro.

Citește și: Cel mai frumos drum din lume se transformă în cel mai aglomerat

Preşedintele iranian Hassan Rohani a calificat decizia Curţii Supreme americane drept 'furt pe faţă'. 'Această scrisoare nu are caracter politic şi am scris-o numai din punct de vedere umanitar, pentru a apăra interesele naţiunii', a scris Ahmadinejad.

Misiva a fost publicată în contextul în care fostul preşedinte iranian, la putere între 2005 şi 2013, şi-a intensificat reuniunile populare şi discursurile cu mai puţin de 10 luni înainte de următoarele alegeri prezidenţiale.

Citește și: Delia și-a ieșit din minți! Mesaj VIOLENT pentru părinți: Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu…

Preşedinţia sa a fost marcată de retorica anti-occidentală şi anti-israeliană, precum şi de punerea în discuţie a amplorii şi realităţii Holocaustului. În acea perioadă, programul nuclear al ţării a provocat de asemenea tensiuni intense cu comunitatea internaţională.

Succesorul său, moderatul Hassan Rohani, ales în 2013, a început imediat negocieri cu marile puteri, ceea ce a permis încheierea unui acord privind dosarul nuclear în iulie 2015 şi normalizarea parţială a relaţiilor cu ţările occidentale.

Citește și: O petiție susține că SRI vrea să folosească fonduri europene pentru a ne urmări fiecare pas

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.