Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier britanic Boris Johnson a efectuat o vizită-surpriză la Kiev (Video)

Agerpres - Reuters
Boris Johnson

Fostul premier britanic Boris Johnson a efectuat duminică, la Kiev, o vizită-surpriză, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și promițând că Marea Britanie "va fi lângă Ucraina atâta timp cât va fi nevoie".

Johnson, care a renunțat la mandat în septembrie, pe fondul unor serii de scandaluri, era premier când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut și a căutat să poziționeze Londra drept principalul aliat al Kievului în Occident, informează Reuters, citată de Rador.

În timpul călătoriei sale, Johnson a vizitat Borodianka și Bucha, suburbiile capitalei ucrainene care au devenit în Occident simbolul atrocităților comise de forțele ruse când s-au îndreptat spre Kiev în prima fază a invaziei, înainte de a fi respinse. "Pot să vă spun că Regatul Unit va rămâne lângă Ucraina atât timp cât va fi nevoie", i-a spus Johnson primarului din Bucha. "Veți câștiga, îi veți scoate pe toți rușii din țara voastră, și vom fi acolo pe termen lung. Și vom dori, de asemenea, să vă ajutăm să reconstruiți", a declarat Johnson.

Boris Johnson a respins sugestiile potrivit cărora activitatea sa în Ucraina ar putea fi considerată că ar submina-o pe cea a premierului britanic Rusni Sunak. În timpul mandatului de premier, Johnson a vizitat Kievul de mai multe ori și l-a sunat frecvent pe Zelenski.

Pe măsură ce a fost implicat în scandaluri din Marea Britanie, a câștigat o popularitate larg răspândită în Ucraina, unde a devenit cunoscut sub numele de "Boris Johnsoniuk". Cafenelele au numit prăjituri după numele său în Kiev, iar portretul său a devenit tema artei stradale.

În Bucha, Johnson și-a făcut selfie-uri cu localnici și a depus flori în memoria victimelor războiului. A vizitat o biserică pentru a vedea o expoziție și a semnat, pentru un preot, ediția ucraineană a cărții sale despre Winston Churchill. În Borodyanka, a traversat străzi de pe lângă blocuri rezidențiale ruinate. Guvernatorul regional al Kievului, Oleksi Kuleba, care l-a însoțit, a declarat că 162 de locuitori au fost uciși în timpul ocupației ruse de o lună a orașului, anul trecut. Kuleba a spus că aproximativ 60% dintre rezidenți s-au întors de atunci.

La Kiev, Johnson a fost întâmpinat personal de Zelenski și de mai mulți înalți oficiali, inclusiv de ministrul de Externe și șeful cancelariei prezidențiale, care s-au aliniat într-o curte din apropierea administrației prezidențiale, în centrul orașului.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei 14 tancuri de tip Challenger 2 și alte arme grele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.