Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier bulgar Kiril Petkov susține că România s-a aflat pe ruta secretă a exporturilor de proiectile pentru Ucraina

spiegel.de
Kiril Petkov

Bulgaria a furnizat Ucrainei combustibil şi muniţii în secret şi prin intermediari, în cantităţi decisive pentru a putea rezista în primele luni ale agresiunii militare ruse, a confirmat fostul premier bulgar Kiril Petkov într-un interviu televizat marţi seară, transmite miercuri agenţia EFE, conform Agerpres.

''Mare parte din motorina Ucrainei, până la 40%, a venit în anumite perioade din Bulgaria. Am ajutat astfel Ucraina, pentru că fără combustibil nu putea susţine războiul'', a explicat fostul premier proeuropean, şcolit la Harvard şi care a condus guvernul de la Sofia din decembrie 2021 până în iunie 2022, când a fost demis prin moţiune de cenzură.

''În plus, deşi nu au existat exporturi directe, ci prin Polonia, România, SUA şi Regatul Unit, o mare parte din proiectilele Ucrainei sunt de producţie bulgară'', a mai spus fostul premier Kiril Petkov, lider al partidului de dreapta ''Continuăm Schimbarea''.

Combustibilul trimis Ucrainei de guvernul de la Sofia a fost achiziţionat chiar de la rafinăria companiei ruse Lukoil din Bulgaria.

Bulgaria a fost considerată luni la rând singura ţară din NATO, în afară de Ungaria, care nu a oferit ajutor militar Ucrainei. Aceasta este o temă delicată în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale strânse cu Rusia şi unde Partidul Socialist s-a opus oricărui ajutor militar pentru Ucraina, motiv pentru care premierul Petkov l-a furnizat în secret.

Declaraţiile acestuia din urmă coincid cu un reportaj de investigaţie publicat de cotidianul conservator german 'Die Welt', care consideră că ajutorul militar secret al Bulgariei a contribuit major la apărarea Ucrainei în primele luni ale invaziei ruse.

Potrivit unor analişti şi experţi locali, Bulgaria a trimis Ucrainei de la începutul agresiunii ruse materiale militare în valoare de circa două miliarde de euro, finanţare în mare parte de SUA şi Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.