Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte al Kazahstanului dezminte o confruntare cu Tokaev: 'Sunt un pensionar şi mă aflu într-o odihnă binemeritată'

i1.wp.com
Nursultan Nazarbaev

Influentul fost preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a dat asigurări marţi că este în continuare 'un pensionar', dezminţind orice conflict cu succesorul său, după revoltele sângeroase care au zguduit ţara la începutul lunii ianuarie, informează AFP şi Reuters.

'Sunt un pensionar şi mă aflu acum într-o odihnă binemeritată în capitala Kazahstanului. Nu mă aflu nicăieri altundeva', a spus Nazarbaev, care a apărut, pentru prima dată de la revolte, într-o înregistrare video, aşezat la un birou masiv, în faţa unor steaguri naţionale.

În mesaj, Nazarbaev a dat asigurări că succesorul său, Kasîm-Jomart Tokaev, căruia i-a cedat preşedinţia în 2019, 'avea toate puterile'. 'Nu există, în consecinţă, vreun conflict sau vreo confruntare în interiorul elitei', a adăugat el, denunţând 'zvonurile fără fundament' pe acest subiect.

Vorbind despre tulburările sângeroase care au zguduit ţara la începutul lunii, Nazarbaev a afirmat că obiectivul protestatarilor a fost acela de 'a distruge integritatea ţării şi fundamentele statului'.

'Această tragedie a devenit o lecţie pentru noi toţi. Este important să descoperim cine a organizat toate aceste pogromuri şi aceste crime', a mai spus fostul preşedinte kazah.

În timpul revoltelor, furia protestatarilor a fost îndreptată mai ales împotriva lui Nazarbaev, acuzat că a făcut să prospere corupţia în această fostă republică sovietică, pe care a condus-o timp de aproape trei decenii.

După plecarea sa din funcţie în 2019, Nazarbaev păstrase un rol influent pe scena politică, luându-şi titlul de Elbaşî (părintele naţiunii) şi rămânând la conducerea Consiliului de securitate.

Însă după revolte, succesorul său Tokaev şi-a întărit propria influenţă şi a preluat conducerea consiliului.

Mai mulţi apropiaţi ai fostului lider au trebuit să plece din posturi importante şi cel puţin unul dintre ei, care conducea serviciile secrete, a fost încarcerat.

Tokaev a denunţat de asemenea rolul pe care l-a avut predecesorul său în îmbogăţirea necuvenită a elitelor, care a alimentat furia populară în ultimii ani.

Cu toate acestea, preşedintele în funcţie a declarat că revoltele au fost rezultatul unui atac terorist de amploare provenit din străinătate, afirmaţie pe care însă nu a susţinut-o cu dovezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.