Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, reprimit în Ucraina

Mihail Saakaşvili

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili s-a întors miercuri la Kiev după ce i s-a redat cetăţenia ucraineană printr-un ordin al noului preşedinte Volodimir Zelenski, informează DPA, potrivit agerpres.ro.

Saakaşvili a fost întâmpinat cu un buchet de trandafiri într-o sală a aeroportului plină de reporteri. Susţinătorii săi au strigat: "Mişa, Mişa!", un diminutiv al primului nume al lui Saakaşvili.

Citește și: Ingrid Mocanu desființează schimbările anunțate de PSD: ‘Au scuipat în față alegătorii PSD, vor electoratul hastag’

După ce a servit două mandate consecutive ca preşedinte al Georgiei până în 2013, Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră în 2015.

El a demisionat un an şi jumătate mai târziu, acuzându-l pe preşedintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko, de perpetuarea corupţiei endemice. Poroşenko a emis apoi un decret prin care i-a retras cetăţenia lui Saakaşvili.

Citește și: Florin Pastramă a tras lozul cel mare! Brigitte Sfăt are o avere uriașă

Saakaşvili a continuat să susţină campania electorală a candidatului care a fost ales să-i succeadă lui Poroşenko ca preşedinte, Volodimir Zelenski. În această săptămâna, Zelenski a amendat decretul lui Poroşenko din 2017, restabilindu-i cetăţenia lui Saakaşvili.

"M-am întors pentru a construi ceea ce mi-am propus la Odesa", a declarat Saakaşvili reporterilor în afara aeroportului. "Vreau să particip la construirea unei noi Ucraine".

Citește și: Vești importante pentru toți cei care primesc vouchere de vacanță! Ce se întâmplă cu acestea

După ce Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană în iulie 2017, Saakaşvili, care deja renunţase la cetăţenia georgiană pentru a o obţine pe cea ucraineană, urmărit de justiţie în ţara sa natală pentru "abuz de putere", a devenit apatrid, aminteşte France Presse.

După expulzarea sa, el s-a instalat în Olanda, ţara de origine a soţiei sale, dar a insistat întotdeauna asupra dorinţei de a reveni în Ucraina pentru a lua parte la alegeri după plecarea de la preşedinţie a lui Petro Poroşenko.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.