Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut organizarea imediată de 'alegeri libere' în Iran

twitter.com
orient kuweit irak iransiria iordania

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut organizarea imediată de 'alegeri libere' în Iran într-o scrisoare deschisă adresată liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, disponibilă joi online pe un site care îl sprijină, relatează AFP, conform agerpres.ro

'Organizarea imediată de alegeri prezidenţiale şi legislative libere - desigur, fără intervenţia Consiliului Gardienilor (Revoluţiei) şi cea a organelor militare şi de securitate, astfel încât oamenii să aibă libertatea de a alege - este o necesitate urgentă', afirmă Ahmadinejad în scrisoarea publicată pe site-ul Dolat-e Bahar ('Guvernul Primăverii' în persană). 

Consiliul Gardienilor este un organism de control în Iran responsabil cu organizarea alegerilor şi, ca atare, cu validarea candidaturilor. 

În scrisoarea adresată liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, Ahmadinejad nu a menţionat direct tulburările din preajma Anului Nou din Iran, când cel puţin 25 de persoane au fost ucise în timpul demonstraţiilor neautorizate împotriva puterii, a dificultăţilor economice şi a corupţiei. 

El s-a referit în schimb la un discurs pronunţat duminică de Khamenei în care acesta din urmă a recunoscut că, deşi 's-au înregistrat progrese în multe domenii' în Iran de la Revoluţia islamică din 1979, ţara rămâne 'în urmă' în ceea ce priveşte justiţia. 

'Aceste remarci clare ale liderului suprem pot fi bineînţeles înţelese' ca o pledoarie pentru 'măsuri urgente şi concrete de reformă pentru a răspunde cerinţelor poporului', scrie fostul preşedinte iranian, aflat la putere între 2005 şi 2013. 

Spunând că vrea să-şi aducă contribuţia, Ahmadinejad, care a avut în ultimele luni numeroase atacuri virulente la adresa puterii, inclusiv la adresa Autorităţii Judiciare, a prezentat câteva 'sugestii'. 

Pe lângă desfăşurarea de 'alegeri libere', fostul preşedinte a cerut demiterea şefului Autorităţii Judiciare (ayatollahul Seyyed Larijani, numit de către liderul suprem) pentru 'gestionare defectuoasă' a Autorităţii Judiciare şi pentru 'nedreptăţile' comise de liderii săi care sunt, în opinia lui Ahmadinejad, 'una dintre principalele cauze ale nemulţumirii populare'. 

El a propus de asemenea eliberarea tuturor persoanelor arestate sau condamnate pentru criticarea puterii şi încetarea urmăririi penale împotriva acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.