Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte taiwanez sfidează sondajele și face o declarație controversată în pline tensiuni: 'Suntem chinezi cu toţii'

the diplomat
Ma Ying-jeou

Locuitorii de pe amândouă malurile strâmtorii Taiwan sunt etnici chinezi şi se trag dintr-un strămoş comun, a declarat marţi fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-jeou în debutul unei vizite istorice în China criticate de partidul aflat la guvernare în Taiwan, relatează Reuters, conform AGERPRES.

Ma, care a fost preşedinte în perioada 2008-2016, este primul fost sau actual lider taiwanez care vizitează China după înfrângerea naţionaliştilor din partidul Kuomintang şi retragerea lor în Taiwan, în 1949, la sfârşitul războiului civil cu comuniştii.

Vizita are loc pe fondul unei intensificări a tensiunilor, Beijingul încercând prin metode politice şi militare să determine Taiwanul să accepte suveranitatea chineză. Taiwanul are din 1949 un guvern independent, dar nu este recunoscut în mod oficial ca stat decât de câteva capitale, în timp ce Beijingul susţine că este o provincie rebelă şi insistă ca aceasta să revină la ceea ce numeşte patria comună.

Partidul aflat la guvernare a pus sub semnul întrebării această vizită


Partidul Democratic Progresist (DPP), la guvernare în Taiwan, a pus sub semnul întrebării această vizită, ce survine imediat după anunţul stabilirii de relaţii diplomatice între China şi Honduras, ceea ce reduce numărul ţărilor cu care insula are relaţii diplomatice oficiale la doar 13.

America Centrală este scena unei rivalităţi diplomatice între Beijing şi Taipei de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. În ultimii ani, Nicaragua, El Salvador, Panama, Republica Dominicană şi Costa Rica au rupt relaţiile cu Taiwan în favoarea Beijingului.

Marţi, la Nanjing (estul Chinei), Ma Ying-jeou s-a oprit la mausoleul lui Sun Yatsen, pentru a-i aduce un omagiu celui care l-a alungat de la putere pe ultimul împărat al Chinei, în 1911.

"Oamenii de pe cele două maluri ale Strâmtorii Taiwan sunt chinezi şi cu toţii sunt descendenţi ai împăraţilor Yan şi Galben", a spus Ma, conform unui comunicat al biroului său, folosind o expresie ce se referă la etnia şi originea lor comună.

Totuşi, majoritatea taiwanezilor nu se mai identifică drept chinezi, potrivit sondajelor, notează Reuters.

Prin vizita fostului preşedinte, principalul partid de opoziţie din China, Kuomintang (KMT) încearcă, în parte, să diminueze tensiunile cu Beijingul. În mod tradiţional, KMT este în favoarea unor relaţii apropiate cu China, deşi neagă ferm că ar fi pro-Beijing. În ce o priveşte, actuala preşedintă taiwaneză Tsai Ing-wen a propus în mod repetat organizarea de discuţii cu China, respinse de Beijing, care o consideră separatistă. Tsai Ing-wen susţine că taiwanezii sunt singurii care îşi pot decide propriul viitor.

Ma Ying-jeou, membru proeminent al KMT, şi-a exprimat speranţa "sinceră ca ambele părţi să lucreze împreună pentru promovarea păcii, evitarea războiului şi revitalizarea Chinei". "Este responsabilitatea inevitabilă a chinezilor de pe ambele maluri ale strâmtorii şi trebuie să depunem toate eforturile", a subliniat acesta.

Vizita lui Ma, aflat în fruntea unei delegaţii de foşti oficiali guvernamentali şi de studenţi, cuprinde mai multe oraşe din China, printre care Nanjing, Wuhan, Changsha, Chongqing şi Shanghai, dar nu sunt prevăzute întâlniri cu înalţi lideri chinezi. La sfârşitul lui 2015, Ma a avut o întâlnire istorică cu preşedintele chinez Xi Jinping în Singapore.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.