Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte ucrainean Ianukovici acuză Kievul că ar fi declanşat conflictul din estul ţării

viktor ianukovici

Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, destituit în februarie 2014, a acuzat luni autorităţile prooccidentale venite la putere după revolta din Maidan de a fi responsabile pentru conflictul mortal din estul Ucrainei, relatează AFP. "Din păcate, radicalii au pus mâna pe putere" la Kiev, a declarat el prin videoconferinţă din regiunea Rostov, în sudul Rusiei.

Ianukovici a fost audiat de la distanţă în calitate de martor în procesul forţelor speciale de poliţie acuzate de justiţia ucraineană de a fi tras în manifestanţi în timpul revoltei populare din (piaţa) Maidan din Kiev, care a condus la destituirea şi fuga sa în Rusia. "Din noaptea de 21 spre 22 februarie, ei au ocupat clădirile publice şi reşedinţa Mejighiria (care i-a aparţinut), iar apoi au început să se pregătească să-şi impună voinţa asupra populaţiei din est şi sud, care dezaproba ceea ce se întâmpla la Kiev", a spus el. "Aşa a început războiul", a adăugat Ianukovici, precizând că "puterea actuală a declanşat războiul din Ucraina".

Destituit de parlamentul ucrainean după ce a fugit din Kiev, Ianukovici este inculpat în Ucraina pentru "crimă în masă", "uzurparea puterii" şi "furt de bunuri publice la scară mare". El a afirmat din nou că nu a dat ordinul să se tragă în mulţime. "De la început, m-am opus ideii de a folosi armele şi m-am opus vărsării de sânge", a asigurat el, conform Agerpres. Mişcarea de protest proeuropeană Maidan, care a luat forma în piaţa centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013, s-a încheiat trei luni mai târziu după o represiune sângeroasă şi moartea a aproximativ o sută de manifestanţi şi douăzeci de poliţişti în confruntări. Venirea proeuropenilor la putere a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi declanşarea unui conflict cu separatiştii proruşi în estul ţării, care a făcut până acum peste 9.600 de morţi. Kievul şi occidentalii au acuzat Moscova că intervine militar pentru a sprijini rebelii proruşi, ceea ce Rusia neagă, aminteşte France Presse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.