Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul preşedinte uruguayan "Pepe" Mujica, personalitate marcantă a stângii latino-americane, s-a retras din politică

Jose "Pepe" Mujica, fost preşedinte al Uruguayului (2010-2015) şi personalitate marcantă a stângii latino-americane, a anunţat marţi că se retrage din viaţa politică, renunţând la 85 de ani la unicul său mandat de senator, informează AFP potrivit Agerpres.

Pandemia de coronavirus a grăbit decizia atipicului fost preşedinte, ales iniţial deputat în 1995, care suferă de o boală imunitară.

"Această situaţie mă obligă, cu mult regret pentru profunda mea vocaţie politică, să vă cer să luaţi act de demisia mea", a declarat Mujica în faţa Senatului, unde a fost reales în 2019. "Plec recunoscător, cu numeroase amintiri şi o profundă nostalgie. Pandemia m-a aruncat afară", a spus el.

Fost membru de gherilă, cu discurs spontan, fără limbaj de lemn şi adesea polemic, "Pepe" Mujica a devenit celebru în întreaga lume după ce a reuşit să facă adoptate măsuri progresiste în această ţară latino-americană: dreptul la avort, căsătoria între persoane de acelaşi sex sau legalizarea canabisului, o premieră mondială în 2013.

Citește și: Ieșire de ultimă oră a lui Carmen Tănase: ‘Opriți-vă, psihopaților, cu panica asta aiurea!’

Respingând convenţiile, acest apologet al simplităţii şi frugalităţii îşi dona aproape toate veniturile sale unui program de locuinţe sociale, atrăgându-şi supranumele de "cel mai sărac preşedinte din lume".

Ministru al agriculturii din 2005 până în 2008, el îşi revendica rădăcinile ţărăneşti în aşa măsură încât a propus ca şedinţele de guvern să aibă loc la mica sa fermă, unde el continua să cultive flori.

Jose Mujica este unul dintre fondatorii, în anii 1990, a gherilei de extremă stânga Tupamaros. Rănit cu focuri de armă în 1970, el a stat la închisoare pe toată durata dictaturii în Uruguay (1973-1985). Plasat în izolare, el a fost de asemenea torturat.

Marţi, un alt fost preşedinte uruguayan, centristul Julio Maria Sanguinetti (1985-1990 şi 1995-2000) şi-a prezentat de asemenea demisia în faţa Senatului, la 84 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.