Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul primar PSD din Constanța scapă de dosarul DNA - La doi ani de la înfrângerea din instanță, procurorii au constatat prescrierea

captură TV
Decebal Făgădău

Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a închis oficial cercetările în cazul de corupție de mare amploare în care au fost implicați fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, și mai mulți funcționari. Cazul s-a axat pe acuzații de abuz în serviciu și complicitate la obținerea de foloase necuvenite, în legătură cu controversatul complex Riviera Residence. Trimis în judecată în 2020, dosarul a fost restituit la DNA de Curtea de Apel Constanța, pentru refacerea rechizitoriului. Dosarul nu s-a mai întors în instanță nici după doi ani, așa că faptele s-au prescris.

După anunțul DNA din 2020, Decebal Făgădău a demisionat din PSD, el deținând și funcția de președinte al organizației municipale și pe cea de pe cea de președinte executiv al filialei județene. Ca urmare a demisiei din partid, Decebal Făgădău nu a mai candidat la alegerile parlamentare din decembrie.

Cazul l-a implicat inițial pe Decebal Făgădău, care a ocupat funcția de primar al municipiului Constanța la momentul presupuselor infracțiuni. Radu Ștefan Mazăre, care a fost, de asemenea, primar al Constanței în perioada investigată, s-a confruntat cu acuzații de complicitate la abuz în serviciu. În plus, printre ceilalți funcționari implicați în acest caz se numără Nicoleta Constantin, fost șef al Serviciului Autorizații Construcții din cadrul Primăriei Constanța; Fulvia Antonela Dinescu, fost director executiv adjunct al Direcției Administrație Publică Locală din cadrul Primăriei Constanța; Luiza Elena Tănase, fost arhitect șef al municipiului Constanța; Mariana Munteanu, inspector în cadrul Primăriei Constanța - Direcția Urbanism; Viorel Ionescu, arhitect; și omul de afaceri Florin Cârstocea.

Acuzațiile aduse inculpaților se învârteau în jurul implicării acestora în reautorizarea ilegală a construcției complexului de lux Riviera Residence, care era deja finalizat în proporție de 95% pe plaja Mamaia. Această reautorizare a avut loc după ce autorizația de construcție inițială fusese anulată definitiv și irevocabil de către instanța civilă.

Florin Cârstocea, care deține complexul Riviera Residence prin firma sa RHC City Crown, a fost acuzat și de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarii publici au obținut foloase necuvenite.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța au dispus clasarea cauzei față de toți inculpații.

Închiderea acestui caz marchează o evoluție semnificativă în lupta continuă împotriva corupției în România. De asemenea, aceasta ridică întrebări cu privire la procedurile judiciare și la integritatea funcționarilor publici din regiunea Constanța. Cazul a atras o atenție considerabilă datorită implicării unor personalități politice și funcționari publici proeminenți.

Rămâne de văzut dacă această decizie va fi primită cu aprobare sau cu critici din partea diverselor părți interesate și dacă vor mai exista acțiuni în justiție sau căi de atac din partea celor afectați de acest caz. În orice caz, închiderea cazului înseamnă încheierea unui capitol din istoria politică și juridică a Constanței, iar implicațiile sale se răsfrâng asupra întregii regiuni.

Retrimiterea dosarului la DNA

Potrivit Ziua de Constanța, dosarul a fost instrumentat de Constantin Conortos, procuror DNA Constanța.

Prin decizia nr. 220/2021, din 25 mai 2021, magistratul investit cu soluționarea cauzei, Ştefania Pârlogea, judecător în cadrul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa, a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi, pe cale de consecință, a dispus începerea judecăţii cauzei – dosar 6727/118/2020/a1

Decizia judecătoarei Ştefania Pârlogea a fost contestată de inculpați, la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța, instanță care, la data de 29 decembrie 2021, a constatat nulitatea rechizitoriului.

În concret, completul de judecată format atunci din Adriana Ispas și Ileana Anastasiu, judecătoare în cadrul Curții de Apel Constanța, au dispus excluderea materială din dosarul cauzei a declarației de martor a inculpatei Munteanu Mariana din data de 24 octombrie 2017.

Totodată, instanța a constatat nulitatea absolută a actelor efectuate după data extrădării efective a lui Radu Ștefan Mazăre, în baza Mandatului de Arestare Preventivă nr. 1/10.01.2018, inclusiv a rechizitoriului nr. 168/P2017 din 19.10.2020 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcţia Naţională Anticorupție – ST Constanța.

Pe cale de consecință, Curtea de Apel a dispus restituirea cauzei la DNA.

În prezent, Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, mai este judecat, la Curtea de Apel Constanța, alături de Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa), în dosarul terenurilor din Portul Tomis, din municipiul Constanța.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.