Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul şef al propagandei regimului de la Phenian şi arhitectul cultului personalităţii dinastiei Kim a murit la vârsta de 94 de ani

doliu lumanare

Fostul şef al propagandei din Coreea de Nord Kim Ki Nam, considerat arhitectul cultului personalităţii în jurul dinastiei Kim, a murit marţi la vârsta de 94 de ani, a anunţat miercuri agenţia oficială KCNA, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a recules în tăcere miercuri în faţa sicriului "cu durere amară pentru pierderea unui revoluţionar veteran care a rămas de o loialitate fără fisură" faţă de regim, a relatat KCNA.

Kim Ki Nam, spitalizat din 2022, a murit din cauza vârstei înaintate şi a unor "deficienţe de funcţionare a mai multor organe", a precizat agenţia.

Kim Ki Nam este cunoscut în special pentru că a condus Departamentul de propagandă al Coreei de Nord între 1989 şi 2017, după ce a fost redactorul şef al ziarului de stat Rodong Sinmun în anii 1970. El a fost de asemenea vicepreşedinte al Partidului muncitoresc din Coreea şi ambasador la Beijing în anii 1950.

După ce şi-a făcut studiile în Uniunea Sovietică, el şi-a început cariera în timpul lui Kim Ir Sen, aflat la putere la Phenian de la sfârşitul ocupaţiei japoneze în 1948 şi până la moartea sa în 1994. De asemenea, el era considerat un apropiat al fiului şi succesorului său Kim Jong Il (1994-2011), tatăl lui Kim Jong Un.

Kim Ki Nam era autorul principalelor sloganuri ale regimului şi discursurilor liderilor săi. El este de asemenea considerat arhitectul cultului personalităţii construit în jurul dinastiei Kim, care conduce Coreea de Nord cu o mână de fier de trei generaţii. El a susţinut activ transmiterea ereditară a puterii de la Kim Ir Sen la Kim Jong Il, iar apoi la Kim Jong Un.

Familia Kim se bucură de o veneraţie cvasireligioasă în Coreea de Nord ca aşa-numita "succesiune Paektu", după numele celui mai înalt munte al ţării, considerat oficial locul de naştere al lui Kim Jong Il.

Kim Ki Nam "este echivalentul nord-coreean al lui Paul Joseph Goebbels", şeful propagandei naziste, a declarat pentru AFP Ahn Chan-il, şeful Institutului mondial pentru studii nord-coreene de la Seul.

"Se poate spune cu certitudine că toate strategiile de propagandă şi agitaţie ale dinastiei Kim au germinat în creierul său", a adăugat cercetătorul, fost transfug nord-coreean.

KCNA l-a descris miercuri drept "un veteran al partidului nostru şi al revoluţiei, un teoretician prestigios şi un activist politic de prim-plan".

În 2015, în imagini difuzate de media de stat, fostul înalt responsabil, octogenar la acea vreme, poate fi văzut luându-şi notiţe în faţa lui Kim Jong Un, care era cu cincizeci de ani mai tânăr.

Într-o imagine publicată miercuri de Rodong Sinmun Kim Jong Un, îmbrăcat într-un costum închis la culoare, se reculege alături de înalţi responsabili ai partidului şi ai armatei în faţa unui sicriu acoperit cu flori, în timp ce o orchestră militară cântă în încăpere.

După retragerea lui Kim Ki Nam, rolul de mare şef al propagandei regimului i-a revenit sorei lui Kim Jong Un, Kim Yo Jong, în 2018.

În 2009, Kim Ki Nam a condus o delegaţie nord-coreeană în Coreea de Sud pentru a asista la funeraliile fostului preşedinte Kim Dae-jung, susţinător al dialogului cu Nordul şi care a efectuat o vizită istorică la Phenian în 2000. Cu acest prilej, el s-a întâlnit cu preşedintele în funcţie la Seul, Lee Myung-bak.

El este din 2016 vizat de sancţiuni ale Departamentului Trezoreriei SUA, la fel ca Kim Jong Un şi alţi lideri, "pentru legăturile cu încălcările notorii ale drepturilor omului în Coreea de Nord". A

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.