Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul șef SIE dă lucrurile pe față: 'În CSAT s-a generat, înainte de statul paralel, sistemul juridic paralel, definit de hotărârile CSAT'

YouTube
Silviu Predoiu

Generalul (r) Silviu Predoiu, fostul șef operativ al Serviciului de Informații Externe (SIE), admite că fostul președinte Traian Băsescu a creat un „stat paralel” în timpul mandatelor sale. Totul a pornit de la hotărârile CSAT prin care s-au luat decizii majore în ciuda prevederilor constituționale, arată generalul Predoiu, într-un interviu acordat jurnalistului Liviu Mihaiu, la Radio Guerrilla.

„Atunci când noi vorbim de statul-paralel ne gândim exact la șeful statului, la președinte, la șeful Parchetului General, la directorul SRI, la prim-adjunctul directorului SRI și putem să continuăm cu numirile. Dumnealor chiar erau statul, nu erau statul-paralel. Discuțiile nu erau în afara cadrului legal. Erau dacă le făceau la cârciumă, după program, dacă le făceau la o cabană. Discuțiile erau în cabinetul șefului statului, în cabinetul directorului SRI, erau în sala de CSAT. Statul-paralel este o expresie nu a puterii celor despre care vorbeam, ci a slăbiciunii celorlalți. Iar el a plecat de la o aparență de legalitate. În CSAT s-a generat, înainte de statul paralel, sistemul juridic paralel, definit de hotărârile CSAT. Și a durat aproape 12 ani până a spus cineva: 'Dom’le, hotărârile CSAT nu sunt legale, ele nu pot să adauge legii. Hotărârile CSAT sunt ultimele într-o ierarhie a valorii hotărârilor legale.

Eu știu ce spun și știu și ce am spus acolo. Nu intru... pentru că nu e normal. Deci stat-paralel ar fi fost doar dacă ar fi fost vorba de alții. De fapt a fost chiar statul, și el era măsura slăbiciunii celorlalți. Mă refer la faptul că s-a creat un cadru juridic paralel, dar nu trebuie să uităm că din CSAT au fost toți miniștrii Justiției, succesiv, care au avizat asta. De ce s-ar fi îndoit un locotenent de la SRI, să spunem, de legalitatea unui ordin, când el era dat, se spunea, în baza Hotărârii CSAT, iar el știa că în CSAT este președintele, este prim-ministrul, viceprim-ministrul, este directorul lui și este ministrul Justiției?”, a afirmat Silviu Predoiu.

VIDEO (de la min. 18):

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.