Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul vicepreşedinte Atiku Abubakar, candidat al opoziţiei pentru prezidenţiale (Nigeria)

nigeria harta

Fostul vicepreşedinte al Nigeriei şi opozant de lungă durată, Atiku Abubakar, a fost desemnat sâmbătă candidatul opoziţiei pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, după primarele Partidului Democrat al Poporului (PDP) din care face parte, notează AFP preluat de agerpres.

În vârstă de 75 de ani, Atiku Abubakar, un musulman din nordul ţării, va încerca pentru a şasea oară să fie ales preşedinte al celei mai populate ţări din Africa.

"Astăzi scriem istorie, o istorie despre care credem că va aduce schimbări fundamentale", le-a spus el partizanilor săi în capitala ţării, Abuja, unde a fost organizat loc votul.

Congresul Progresiştilor (APC), la putere, îşi va organiza primarele săptămâna viitoare pentru a alege un candidat care îi va succeda preşedintelui Muhammadu Buhari, acesta din urmă anunţând deja că nu va mai candida după două mandate.

Securitatea va fi o miză majoră a alegerilor din februarie 2023, deoarece ţara este pradă unei lipse de securitate larg răspândită.

Armata nigeriană este desfăşurată pe mai multe fronturi, în special în nord-est, scena unei insurgenţe jihadiste de mai bine de 10 ani, şi în nord-vest, unde bandele criminale jefuiesc, răpesc şi ucid locuitorii.

Pentru a încerca să concilieze această ţară extrem de divizată între nordul musulman şi sudul creştin şi unde trăiesc aproximativ 250 de grupuri etnice, o regulă tacită prevede o rotaţie a preşedinţiei la fiecare două mandate între candidaţii din nord şi din sud.

Dar Atiku Abubakar, fost şef al vămilor şi vicepreşedinte (1999-2007), este din nord, la fel ca şi preşedintele Muhammadu Buhari, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.