Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce refuză fotbalul românesc să se reformeze

Christoph Daum

Aducerea lui Christoph Daum pe banca selecționatei României a creat o scindare în rândul  oamenilor de fotbal din țară. Majoritatea celor implicați activ în fotbalul dâmbovițean, cu interese directe față de echipa națională, au văzut în aducerea selecționerului german pericolul sfârșirii unei epoci.

Vom vedea în continuare cum cei despre care se poate considera că au interese directe față de echipa națională au criticat aducerea lui Daum, iar cei detașați de afaceri și interese ascunse salută alegerea federației.

Printre cei mai duri la adresa germanului au fost Gigi Becali și Cornel Dinu.

El are un CV impresionant, dar nu ştiu dacă este un antrenor bun. Este un drogangiu şi un prostituat. Faţa lui nu îmi inspiră încredere. Nu sunt de acord cu salariul lui. Cine eşti tu să primeşti atâţia bani într-o ţară în care lumea moare de foame? Contează dacă ne duce la Mondial, dacă ia un milion de euro pe an? Nu ştim dacă ne va califica. La Mondial poate ne califica Walter Zenga, care cunoaşte fotbalul românesc şi e român. Sau Dorinel Munteanu sau oricare antrenor român. Un român se înţelegea mai bine cu jucătorii” - Gigi Becali

Părerea mea e că va fi foarte greu, aproape imposibil să reuşească o calificare la Mondial. El e un antrenor de echipe de club. Acest băiat venit din Germania are o faţă de Führer tăvălit după ce explodează grenada şi se varsă benzina peste el. Va fi foarte greu să formeze o echipă competitivă la echipa naţională a României.” - Cornel Dinu

Deși la prima vedere Becali și Dinu par a avea interese diferite, cei doi reprezentând cele mai mari rivale din România, Steaua și Dinamo, cel puțin un lucru important îl au în comun: ambii sunt personaje vechi în povestea fotbalului  românesc, sunt plini de conexiuni și interese față de națională. Deși am vorbit doar despre cei doi, în aceeași oală pot intra și Marius Șumudică, Florin Prunea sau Laurențiu Reghecampf.

Spuneam la început că cei care au interese directe față de echipa națională văd în aducerea lui Christoph Daum sfârșitul unei epoci. E vorba despre epoca relațiilor și a prieteniilor, epoca favorurilor și a țepelor. Vorbim despre epoca în care valoarea jucătorului român cade pe locul trei ca importanță, după o campanie de PR reușită de către impresari și câteva selecții la națională negociate de către patroni.

Care este rezultatul? Transferuri pe mulți bani în străinătate a jucătorilor români, urmate, în unele cazuri, de repatrieri rapide și gratuite. În restul cazurilor, acei jucători români sunt împrumutați și se pierd în anonimat, în ligile inferioare din Vest, lumea arabă sau China.

Ne putem da seama că declarațiile oamenilor de fotbal din România sunt părtinitoare, cu privire la antrenorul german, când observăm că cei fără interese asupra fotbalului din Liga 1 au numai cuvinte de laudă față de actualul selecționer.

E un antrenor cu foarte multă experienţă. În perioada în care eram eu în Turcia antrena şi el acolo. E un antrenor care a obţinut multe succese. Cred că e la vârsta la care poate să fie selecţioner. E un antrenor respectat pentru seriozitatea cu care a antrenat echipele în campionate importante. Eu sunt convins că poate să treacă peste faptul că n-a mai antrenat doi ani.” - Mircea Lucescu

Este un antrenor cu care am lucrat cât am fost la Köln. E un adevărat profesionist în ceea ce priveşte pregătirea meciurilor, pregătirea echipei. Dar la naţională nu ştiu, pentru că nu a lucrat până acum la o echipă naţională. Probabil că va fi şi pentru el ceva nou, însă din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, este unul dintre antrenorii care într-adevăr au făcut performanţe în fotbalul german. Este un om care o să îşi imprime stilul lui, acesta este un lucru bun, din punctul meu de vedere, pentru că toţi jucătorii care sunt la echipa naţională o să plece de la zero. Nimeni nu mai este sigur de locul lui de titular” - Sergiu Radu

Eu am jucat în Bundesliga când era antrenor la Leverkusen. Am jucat contra echipei lui. E un antrenor cu experienţă, e serios, un bun motivator. Eu zic că e o alegere bună şi va fi foarte bine că el va veni cu o altă mentalitate, cu disciplină. Şi cred că va alege jucătorii cei mai potriviţi care să joace la echipa naţională. Nu mai contează că joacă la Steaua sau la o echipă mare” - Vasile Miriuță

Tocmai de lucrurile marcate cu bold se tem aceia care îl critică astăzi pe Daum: faptul că este un antrenor serios, că toți jucătorii de la echipa națională vor pleca de la zero și că, de acum încolo, în decizia de selecționare a unui anumit jucător nu va mai conta echipa de la care vine acesta.

Fotbalul românesc refuză să se reformeze, pentru că o reformă generală și profesionist implementată ar face să fie astupate gropile din infrastructura sportului reprezentate de relații, favoruri, monopol. Iar când aceste gropi vor fi astupate, performanța va putea fi realizată doar prin planuri profesioniste. În schimb, patronii de fotbal din România se încruntă când aud de profesionalizarea fenomenului sportiv, pentru că acest ideal costă. De ce să investești, când, pe termen scurt, e mai ieftin și mai simplu să conduci o echipă după ureche?! Și nu îi putem bănui pe actualii conducători de planuri pe termen lung, câtă vreme grupele de copii și juniori zac abandonate prin mai toată țara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.