FOTO Chefi din Iaşi gătesc pentru refugiaţi: Suntem oameni, iar oamenii se ajută între ei

Autor: Cătălin Lupășteanu

Publicat: 09-03-2022

Actualizat: 09-03-2022

Article thumbnail

Sursă foto: stiripesurse.ro

Experienţa acumulată în ani de zile, pe parcursul a mii de ore de gătit în diferite restaurante din Iaşi şi din lume, este folosită acum de maeştrii bucătari pentru a găti o masă caldă celor care fug din calea războiului, potrivit Agerpres.

Pentru început, la cantina căminului studenţesc "Gaudeamus", care aparţine Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi, au gătit 350 de porţii. De mâine însă, cu ajutorul voluntarilor, vor fi preparate zilnic 500 de porţii de mâncare.


 

Încă de la primele ore ale dimineţii în cantina căminului studenţesc "Gaudeamus" e zarvă mare.

 

 

"Astăzi am făcut o ciorbă din pui. De obicei asigurăm prânzul. Vom încerca să asigurăm şi micul dejun şi cina pentru refugiaţii adăpostiţi la Universitatea Cuza. Mâine vom avea la prânz fel principal pentru fiecare refugiat", ne explică unul dintre chefi.

 

 

În spaţiul îngust fiecare dintre cei aflaţi în bucătărie îşi ştie rostul, iar mâinile nu le mai prididesc de atâta treabă. Se lucrează în linişte. Se aude doar zgomotul cuţitelor care taie ceapa, morcovul, ardeii - ingredientele necesare pentru un borş cu pui şi tăiţei. Câteva acorduri muzicale se aud dintr-un difuzor amplasat undeva în sala de mese de alături.

 

 

"Avem 350 de porţii de mâncare care trebuie trimise în spaţiile cu refugiaţi. Nu ştim exact unde sunt, dar ne bucurăm că le vom duce mâncare caldă. Suntem bucuroşi că le putem asigura o hrană caldă cu ajutorul unor asociaţii. Una dintre ele este Asociaţia Adi Hădean, pe care eu o reprezint aici în Iaşi, care ne ajută să hrănim un minim zilnic de 500 de persoane din centrele special amenajate pentru refugiaţi. Noi facem acest lucru cu mare căldură. Avem şi voluntari care se ocupă din partea unor restaurante din Iaşi, studenţi. Cei de la Universitatea Cuza ne-au pus la dispoziţie bucătăria căminului 'Gaudeamus', iar cei de la ISU ne ajută cu transportul la fiecare centru în parte. În fiecare zi probabil că va creşte numărul de porţii. Din ce informaţii am până acum mâine probabil va trebui să facem 500 de porţii", ne spune chef Marian Zănceanu, reprezentantul Asociaţiei Adi Hădean în Iaşi.

 

 

În viaţa de zi cu zi el este chef la un renumit restaurant din Iaşi. A lăsat totul pentru a lucra voluntar pentru refugiaţi într-o cantină studenţească.

 

 

"Suntem oameni, iar oamenii se ajută între ei. Chiar dacă este vreme de război sau bucurie noi trebuie să fim sprijiniţi unii de ceilalţi. Nu trebuie să avem evenimente speciale pentru a-i ajuta pe ceilalţi. Din nefericire, acum trecem printr-un moment dificil în toată lumea. Suntem alături de cei care au nevoie de mai multă compasiune, nu doar de mâncare", declară Marian Zănceanu.

Cum şi cine stabileşte meniul? "Meniul se stabileşte săptămânal, ca să putem face şi achiziţiile materiei prime necesare", răspunde Mircea Mihăescu. Cu o experienţă de 15 ani, el este bucătarul cantinei căminului ''Gaudeamus'' din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Tot lui îi revine sarcina de a-i organiza pe voluntarii care îi vor ajuta pe chefi şi bucătăresele cantinei să gătească mâncare caldă pentru refugiaţi.

 

 

"Aceşti oameni au nevoie de noi să le oferim o mâncare caldă. Avem nevoie de voluntari. Momentan avem cinci-şase voluntari. O parte sunt studenţi, unii lucrează la alte unităţi care i-au detaşat la noi. Astăzi am făcut 120 litri de ciorbă din pui, pentru care am avut nevoie de 20 de kg de ceapă, 20 kg de ardei. Am vorbit cu furnizori care să ne doneze ingrediente. Nu e plăcută o astfel de experienţă, dar, dat fiind contextul, o facem cu plăcere. Ne bucurăm că refugiaţii sunt mulţumiţi de ajutorul nostru. Întotdeauna mâncarea făcută în cantitate este mai bună decât cea făcută acasă în cantităţi mici. Sperăm să fie în continuare la fel. Ingredientul secret este gustul bucătarului, dragostea pe care o pune", ne dezvăluie Mircea Mihăescu.

Diana Niculăeş este unul dintre voluntari. Nu are experienţă în bucătărie, ci în marketing, dar s-a oferit să ajute cu orice este nevoie.

 

 

"O colegă de-a mea a redistribuit pe Facebook o ofertă de a găti pentru refugiaţi. Şi mi-am spus că ar fi perfect pentru mine să pot ajuta. În viaţa de zi cu zi sunt specialist marketing la o companie de IT. Voiam să ajut cumva. Am donat bani, am donat obiecte, dar simţeam că vreau să fac mai mult de atât. Ocazia asta mi s-a părut perfectă pentru că îmi oferă oportunitatea de a interacţiona cu refugiaţii. Dar mi se părea greu din punct de vedere emoţional. Mâncarea mi se pare cel mai bun lucru pe care îl putem oferi, după o îmbrăţişare caldă dată oamenilor aflaţi în suferinţă. Nu ştiam ce aveam să fac. Aşa că am venit de dimineaţă, am spus că eu ajut la orice e nevoie. Aşa că am pus proviziile la frigider, am pus cărniţă şi supă în recipiente care ulterior sunt puse în cutii mai mari ce trebuie duse refugiaţilor", povesteşte Diana Niculăeş.

 

 

O mână de ajutor dau şi angajatele cantinei. Printre ele şi Crenguţa Baltaru, o bucătăreasă care de mai bine de 20 de ani lucrează la cantina Universităţii.

 

 

"Nu e greu. Nu e greu dacă faci ceva din plăcere. Acum ne bucurăm să putem ajuta. Puteam să fim noi în situaţia asta. Ferit-a Dumnezeu! Ne bucurăm că putem ajuta măcar cu munca, dacă nu altfel. Am avut şi ce învăţa. Chefii chiar dacă sunt mai tineri ca noi au multă experienţă. Omul cât trăieşte tot învaţă", spune ea.

Voluntar este şi Romeo Marc. La cei 22 de ani ai săi este ajutor de bucătar. Când a aflat că este nevoie de voluntari care să gătească pentru refugiaţi nu a dat înapoi.

 

 

"M-am născut cu pasiunea pentru bucătărie. Nu am multă experienţă în bucătărie, dar învăţ. Când mi-a spus chef Marian de această acţiune nu am stat să mă gândesc. Am venit aici imediat. Cu toţii trebuie să ajutăm. Fiecare cum ştie, cum poate. Oamenii aceştia au nevoie de noi", afirmă Romeo Marc.

Cantina căminului ''Gaudeamus'' este doar una dintre locaţiile din Iaşi în care bucătari, bucătărese, chefi se întâlnesc pentru a prepara mâncare caldă refugiaţilor din Ucraina.

Google News
Explorează subiectul
Comentează
Articole Similare
Parteneri