Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Cine ar fi crezut? A fost descoperită CEA MAI PITICĂ girafă: are nanism și e puțin mai înaltă decât un cal

Girafă pitică

Și girafele suferă de nanism. Sună paradoxal, dar așa-numita displazie scheletică - care afectează creșterea osoasă - afectează și cele mai înalte mamifere de pe Pământ. Girafele ating o înălțime medie de 4,88 metri, din care 1,83 metri sunt numai picioarele. Dar oamenii de știință au găsit exemplare mai mici și le-au studiat. Cercetarea reprezintă o premieră, pentru că această patologie, găsită la om, la animalele domestice și rar la cele sălbatice, nu a fost observată niciodată la girafe, informează Mediafax.

Descoperirea a fost anunțată în revista „Bmc Research Notes”, conform La Stampa.

Michael Brown, cercetător în științele conservării, și colegii săi au găsit în 2015, în Parcul Național Murchison Falls din Uganda, o girafă mai mică de 3 metri. Girafa numită Gimli are gâtul normal, dar picioarele și corpul arată ca ale unui cal. În 2018, o girafă înaltă de 2,6 metri, numită Nigel, a fost găsită la o fermă din centrul Namibiei.

Savanții i-au fotografiat pe Gimli și Nigel și le-au comparat dimensiunile cu cele ale girafelor din aceeași specie și de vârstă similară, descoperind că aveau picioarele mult mai scurte. Patologia însă nu le-a afectat pe cele două girafe să avanseze în vârstă.

Potrivit lui Brown, însă, statura anormală îngreunează viața acestor două girafe, deoarece riscă să fie o pradă ușoară, pentru că aleargă mai încet. Împerecherea este, de asemenea, mai complicată.

Cercetătorii vor să înțeleagă cum nanismul afectează adaptarea la schimbările de mediu, astfel că le urmăresc pe cele două girafe: Nigel a fost văzut ultima dată în iulie 2020, în timp ce Gimli nu a mai fost văzut din martie 2017.

Între timp, cauza nanismului rămâne un mister.

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.