Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Tolontan intră tare! Anchetă despre spitalul de campanie inaugurat de Klaus Iohannis: cinci pacienți cu Covid au murit cu infecții nosocomiale

stareapresei.ro
tolontan

Jurnalistul Cătălin Tolontan publică o anchetă amplă în Libertatea despre spitalul de campanie inaugurat de Klaus Iohannis. Articolul mai este semnat de Răzvan Luțac și Mirela Neag. În anchetă este vorba despre Spitalul Militar Central, inaugurat în martie 2020, totul „pentru tratarea pacienților cu Covid cu cazuri ușoare și medii”. Potrivit jurnaliștilor, în noiembrie au murit cinci oameni, cu vârste între 58 și 84 de ani, colonizați cu mai mulți germeni multirezistenți la antibiotice. Jurnaliștii publică și fișele medicale ale pacienților.

Este vorba mai precis de cazurile oamenilor bolnavi de Covid care au murit infectați cu germeni multirezistenți, luați în clinica militară nouă, montată în martie anului trecut pentru a crește capacitatea medicală și pentru a preveni infecțiile instalate de multă vreme în vechile secții ATI.

Citește și: Campania de vaccinare, începută cu stângul. O recunoaște chiar Valeriu Gheorghiță: 'A fost o situație extrem de neplăcută'

„De-a lungul pandemiei, spitalul ROL 2 de la Otopeni a mai trecut printr-un proces de modernizare și refacere a circuitelor medicale, lucrări desfășurate în luna iulie. S-au îmbunătățit pavilioanele pentru pacienți și secția de Anestezie Terapie-Intensivă, care are 23 de paturi”, arată jurnaliștii în anchetă. „Aici, ca și în celelalte spații din oraș ale Spitalului Militar Central, întotdeauna în epicrizele pacienților (n.r. epicriza este unul dintre documentele medicale care descriu notațiile medicilor asupra stării și tratamentului) sunt menționate doar bronhopneumonii nespecifice, deși există analize de microbiologie ce identifică germenii ce au declanșat infecțiile. Niciodată nu sunt trecute în dosarele medicale”, au mărturisit surse din personalul medical pentru jurnaliștii de la Libertatea.

Medicii militari au declarat pentru Libertatea, sub protecția confidențialității, că noua clinică ROL 2, care funcționează ca secția externă ATI/COVID a SMC, a ajuns să fie contaminată cu bacterii multirezistente la tratamentele cu antibiotice. Potrivit personalului medical, acești germenii reduc drastic șansele de recuperare a bolnavilor. „Pacienții se negativează la COVID, dar se suprainfectează cu bacterii agresive, fatale”.

Citește și: Cele 10 prognoze ale Alinei Mungiu Pippidi pentru 2021: 'Va fi mare agitație politică pentru a găsi resurse suplimentare de achitat nota de plată'

„Providencia, Acinetobacter, Klebsiella, Pseudomonas sunt germenii multirezistenți care sunt identificați cel mai des în probele prelevate de la pacienții intubați. Sunt cei care declanșează suprainfecții pulmonare care sunt fatale unor bolnavi care sunt răscoliți deja de infecția cu noul coronavirus”, au explicat sursele militare pentru public. Chiar dacă secția ATI ROL 2 a fost renovată la începutul lui 2021, susțin acestea, nu reprezintă o garanție dacă nu sunt respectate măsurile de prevenție a infecțiilor asociate actului medical.

„Personal epuizat sau fără experiență, adus din alte specialități ori nou angajat neinstruit crește riscul de IAAM”, completează medicii militari, care consideră că, în România, „singurele Terapii Intensive sigure sunt cele care deservesc chirurgia de transplant sau chirurgia cardiovasculară. Ne referim la acele secții ATI ce funcționează în institute, nu în spitale”.

„Prezența mai multor pacienți cu infecții nosocomiale care nu pot fi izolați din motive de spațiu impune oprirea internării altor pacienți pentru a permite cât mai urgent oprirea activității pentru dezinfecție”, spun ei.

Citește și: Dorel Vișan, convins că Sars-Cov-2 a fost conceput în laborator: 'Ei au spus că vaccinul nu rezolvă. De ce aţi făcut virusul? Cred că e alimentat în continuare'

„Noul campus medico-militar Covid al Spitalului Militar Central a fost amplasat în curtea Institutului de Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni și a fost inaugurat în prezența premierului Ludovic Orban și a președintelui Klaus Iohannis, pe 28 martie 2020. Îmbrăcat într-o geacă de piele de stil pilot militar, cu stema țării pe ea, șeful statului a făcut apoi o declarație”, arată jurnaliștii în anchetă.

Citește și: DOLIU în muzică! A murit autorul piesei You'll Never Walk Alone: soţia sa, fiicele şi nepoţii sunt devastaţi

Klaus Iohannis, în timpul vizitei din 28 martie 2020 „Tocmai am vizitat acest spital, care, în timp record, a fost asamblat aici, în această locație, un spital militar care este pregătit să primească pacienții care vor fi trimiși aici cu simptome de COVID-19. Este impresionant ce au reușit militarii și cu personalul medical militar să realizeze în puține zile. Am vizitat toate secțiile. Spitalul încă nu este dat efectiv în funcțiune, dar este gata pregătit și în următoarele ore va primi toate acreditările și va intra în funcțiune. Iată, deci, că suntem pregătiți. România este pregătită pentru a face față cât se poate de bine acestei epidemii”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.