Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO - Descoperire fabuloasă făcută de arheologii români: au găsit 42 de monede romane îngropate acum 2.000 de ani

monede

Un tezaur format din 42 de monede romane a fost scos la lumină, recent, de arheologii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, dintr-o zonă situată în preajma unei foste cetăţi dacice, informează Agerpres.

Potrivit unei postări de pe contul de Facebook al Muzeului Judeţean Zalău, tezaurul a fost găsit de arheologi după ce un pasionat de istorie din Zalău a descoperit cinci monede romane republicane şi imperiale pe versantul unui deal alăturat celui pe care se află urmele cetăţii dacice de la Stârciu, din judeţul Sălaj. Cristian Marincaş, cel care a efectuat descoperirea cu ajutorul unui detector de metale, a predat monedele Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sălaj.

"Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a efectuat, la faţa locului, în data de 26 martie 2021, un diagnostic arheologic pentru a stabili contextul respectivei descoperiri. Ajutaţi de descoperitor şi de voluntarii Ciprian Vanci, Daniel Creţu, Mihai Trif, Teodor Taloş şi Bogdan Pop, arheologii muzeului zălăuan, Horea Pop şi Emanoil Pripon, au mai descoperit 37 de monede scurse pe panta dealului dintr-un punct în care fuseseră îngropate acum 2.000 de ani. Această descoperire se înscrie în seria de 24 tezaure descoperite în ultimii 115 ani pe teritoriul judeţului Sălaj. Compus din 42 denari, el se încheie cu o monedă de la împăratul Tiberius (14-37 p.Chr.) şi probabil că a fost îngropat la asediul roman asupra cetăţii dacice, de către un locuitor sau apărător al acesteia, care a fugit din calea cuceritorilor", se arată în postarea menţionată.

Potrivit muzeografilor din Zalău, cetatea de la Stârciu este situată la circa trei kilometri de sat, aproape de Munţii Meseş, pe un deal, cunoscut de localnici sub numele de Cetăţuie. Materialele arheologice descoperite încadrează fortificaţia în intervalul sf. sec. II a.Chr-I p.Chr.

"Din nefericire, probabil în anul 2011, cetatea a fost grav afectată de amenajarea ilegală a unui drum forestier. Ne propunem însă, pe viitor, o diagnosticare a elementelor defensive şi de habitat intern al acesteia şi de verificare a teraselor din afara ariei fortificate", se mai arată în postare

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.