Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO – FSB, în spatele atacurilor de la Crocus? O ipoteză odioasă se răspândește în Rusia

Radu Pop
Nexta
mall rusia

Imediat după atacul terorist din Rusia au început să circule diverse variante de posibili autori. Unii au arătat cu degetul spre ucraineni, alții spre ceceni, însă o teorie abordează posibilitatea ca FSB să fi avut un rol – nu e clar care – în toată operațiunea. Cei care împărtășesc această teorie fac apel și la exploziile din Rusia anilor 1999, despre care existau acuzații că ar fi tot o operațiune a serviciilor secrete rusești.

„Ofițerii FSB ar fi putut fi în sala de concert în timpul atacului terorist de la Moscova

Am analizat filmările atacului terorist din Crocus și am observat că în sala de concert, unde au izbucnit cele mai sângeroase evenimente ale atacului terorist, sunt mai multe persoane îmbrăcate asemănător în hanorac albastru și blugi. Dacă te uiți la ele, vei observa câteva acțiuni atipice din partea lor pentru astfel de situații”, arată Nexta, însă teoria e larg răspândită și pe canalele de Telegram rusești.

„În primul rând, îmbrăcămintea lor. Hanoracul albastru și blugii sunt o combinație destul de lejeră, care îi ajută să se integreze în mulțime, fiind în același timp destul de vizibili unul pentru celălalt. Se văd clar la ieșire, dar dacă te uiți atent, 'bărbații în albastru' pot fi reperați în alte părți ale holului.

În al doilea rând, comportamentul lor. Toți sunt calmi, nu fug nicăieri, nu intră în panică. În videoclip, un bărbat în pulover albastru și blugi chiar împinge înapoi pe culoarul dintre scaune o femeie care se îndrepta spre ieșire (foto 2). Mai târziu, acest bărbat începe să filmeze pe telefonul său. Se vede că 'bărbații în albastru' se uită unul la altul din când în când. La un moment dat în videoclip, o voce masculină din spate, unde presupusul 'ofițer FSB' stă, sugerează închiderea ușilor, iar 'bărbații în albastru' susțin pe rând această idee, formând iluzia de sprijin în masă pentru această idee.  Ulterior, acest lucru va duce la faptul că mulți oameni nu vor putea ieși din sală din cauza ușilor închise și vor muri”, arată NEXTA. Sursa citată nu prezintă vreo dovadă că cei din imagini ar fi ofițeri FSB. Autoritățile ruse nu au comentat până la publicarea acestei știri această variantă.

Blocurile aruncate în aer din 1999

Mai multe blocuri au fost aruncate în aer în Moscova între 7 și 16 septembrie 1999, la scurt timp după numirea lui Vladimir Putin ca succesor de către fostul președinte Boris Elțîn. Peste 200 de persoane au murit. Rusia a acuat cecenii pentru atacuri. Cecenii au dat vina pe serviciile secrete rusești. Așa a început durul și sângerosul război ruso-cecen.

Ce se ştie despre cei patru suspecţi arestaţi

Tribunalul districtual Basmanni din Moscova a admis cererea procurorilor ca toţi cei patru inculpaţi în cazul atacului de la Crocus City Hall să fie arestaţi preventiv. Toţi cei patru bărbaţi vor rămâne în detenţie până la 22 mai, a precizat instanţa.

Fiecare dintre cei patru inculpaţi a fost adus în faţa instanţei în mod individual duminică, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile, potrivit agenţiei TASS, relatează News.ro.

Numele celor patru inculpaţi sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov.

  • Dalerdjon Mîrzoev: Bărbatul de 32 de ani a fost primul acuzat adus în faţa instanţei. Mîrzoev, din Tadjikistan, era înregistrat cu o şedere temporară pentru trei luni în oraşul Novosibirsk din sudul Rusiei, în Siberia, dar aceasta expirase, potrivit RIA Novosti.
  • Saidakrami Raceabalizoda: Acesta a apărut ca al doilea acuzat şi a declarat în faţa instanţei că avea documente de înregistrare ruseşti, dar că nu-şi aminteşte unde se află acestea. El a comunicat prin intermediul unui interpret, potrivit RIA Novosti. Raceabalizoda s-ar fi născut în 1994.
  • Şamsidin Fariduni: S-a născut în 1998 în Tadjikistan şi este cetăţean al ţării din Asia Centrală. Fariduni a fost angajat oficial la o fabrică din oraşul rus Podolsk şi era înregistrat în oraşul Krasnogorsk, potrivit presei de stat RIA Novosti.
  • Muhammadsober Faizov: Cel de-al patrulea acuzat părea că nu răspunde, fiind într-un scaun cu rotile. A fost însoţit de un medic la înfăţişarea sa în faţa instanţei. Faizov era şomer temporar, înainte lucrând într-o frizerie din Ivanovo, un oraş situat la nord-est de Moscova. El este înregistrat în acest oraş, potrivit RIA Novosti. S-ar fi născut în 2004.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.